03/09/2019

Victima bullyingului e victima oriunde merge

Victima-bullyingului-e-victima-oriunde-merge

L-am vazut cand il aducea mama lui de la masina: avea capul plecat, corpul rigid si indoit intr-o parte. Am stiut instant ca este victima.

Mama incerca sa faca totul in locul lui. Am insistat ca e ok si copilul se va descurca. La intrarea in tabara avem niste jocuri de cunostere si ii lasam sa isi aleaga colegii de camera.

In mai putin de 20 de minute, victimele cele mai victime (pentru ca totul e pe nivele), 3 la numar, erau unii langa altii. S-au regasit inconstient.

A doua zi aud tonuri ridicate in sala de masa. Merg in sala si o vad pe bucatareasa strigand la el, baiatul cu capul plecat, corpul rigid si indoit intr-o parte.

Am pus mana pe el si i-am amintit femeii ca avem o intelegere: nimeni nu striga la copii indiferent ce au facut si vin sa-mi spuna mie sau echipei. Femeia insista: „dar duce mancare in camera.”

Eu insist mai ferm: Repet: am spus INDIFERENT ce face. Vii si imi spui mie, nu tipi la el. Te rog sa pleci, ACUM.

La care, el, baiatul cu capul plecat si corpul rigid spune: Lasa Sim, e ok. Eu sunt vinovatul scolii. M-am obisnuit.

Am mers cu el in camera si am vazut ca si-a cautat un loc unde sa isi ascunda mancarea pentru ca altii 2 colegi ii luasera mancarea.

Am trimis echipa sa-i cheme in sala de conferinte RAPID.

Si le-am spus urmatoarele:

„Stiu ca la toti se tipa acasa si la scoala. Stiu ca vi se cer lucruri pe care nu vreti sa le faceti. Stiu ca sunteti umiliti si facuti de rusine. Stiu ca va e teama de a ramane singuri sau sa fiti respinsi. Stiu ca vreti sa fiti acceptati. Si stiu ca noi adultii va invatam toate astea. Insa, NU E OK!

In bullying sunt 4 factori implicati:

Scoala/familia – aici ar fi nevoie ca adultii sa nu faca toata lista care v-am enumerat-o mai sus. E nevoie ca ei sa inceteze abuzul. Dar unii dintre ei nu o vor face, pentru ca „programe”. Asa au fost crescuti si asa continua sa faca.

Victimele – aici e nevoie ca fiecare sa isi cultive stima de sine. Sa intelegeti ca sunteti valorosi indiferent ce va spune sau face cineva. Daca cineva spune ca esti prost, e realitatea lui, e programul lui. Daca tu il crezi, devine realitatea si programul tau.

Daca tu ai o parere proasta despre tine, se vede pe corpul tau, se vede in privirea si cuvintele tale. Iar cei care au fost abuzati si acum sunt agresori te vor observa din prima. Stiu ca cu tine pot sa obtina atentia pe care o vor. Iubeste-te indiferent ce spun sau fac altii. Accepta-te neconditionat. Esti ok si valoros indiferent ce spuna altii despre tine.

Agresorii – spre deosebire de victimele voastre, eu stiu ca va e frica. Stiu ca vreti atentie. Stiu ca vreti sa fiti importanti si acceptati. Sti stiu ca va e teama de respingere si de cuvintele urate si de bataie. Dar nu e ok! Aveti sansa sa invatati sa va iubiti pe voi, chiar daca adultii nu au stiut sa o faca. Si aveti sansa sa va faceti priteni prin aprecieri, cuvinte frumoase, prin faptul ca ii sprijiniti, nu ca va luati de ei.

Martorii – voi cei care ati stat sa va uitati la femeie ca tipa la el in public sunteti cei care aveti cea mai mare putere. Prin faptul ca nu faceti nimic, sprijiniti agresorul. Nu exista pozitie neutra „nu ma bag”. E nevoie sa te gandesti la siguranta ta si sa actionezi. Fie sa ajuti victima, fie sa opresti agresorul, fie sa chemi ajutoare.

CONDITIA

Aveti 30 de minute la dispozitie sa mergeti la el, la baiatul cu corpul rigid si cu ochii plecati, sa-i curatati camera, sa-i cereti iertare, sa-i dati bani pentru dulciurile pe care i le-ati luat si sa veniti la mine, IN PRIVAT sa discutam.

Va iubesc. Nu va acuz. Insa, e nevoie sa ne asumam si sa actionam diferit. Sa reparam ce am gresit.

In mai putin de 30 de minute s-au prezentat la mine 3 copii. Si-au cerut scuze si au spus: Am fost bullyied la randul nostru. Nu ne-am gandit niciodata ca astea sunt efectele. Te rugam sa ne ierti Sim. O sa mergem la noi la scoala si vom schimba ceva acolo.

I-am luat in brate si le-am spus ca ii iubesc si am incredere in ei. Stiu ca sansele sa reuseasca sunt minime. Au doar dorinta, nu au si tehnicile si puterea necesarea. Dar stiu ca vor fi o influenta in jurul lor si eu am sa incerc sa ajung si in scoala lor.

Nu putem schimba ceva daca nu intelegem mecanismul si nu intelegem cu noi adultii contribuim la acest mecanism al bullyingului.

El, baiatul cu corpul rigid si capul aplecat, venea la mine si imi spunea: „Sim, esti frumoasa. Esti minunata. Hai sa te imbratisez.” A fost singurul copil din sutele de copii care mi-au trecut prin programe anul trecut pe care nu am reusit sa-l fac sa spuna „Ma iubesc si imi place de mine”. Pentru ca el a a invatat ca este urat, prost si ca e vinovat pentru orice.

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles