, ,

11/11/2019

Stii care este relatia intre poreclire, sinucidere si copilul tau?

Stii-care-este-relatia-intre-poreclire-sinucidere-si-copilul-tau-1

POVESTI DE VIATA

 

Cu doua zile inainte de ultima zi a anului trecut, eram in Olanda la sora mea. La un moment dat, aceasta imi spune: uite, marsul tacerii! Imi ridic si eu ochii si ma uit la televizor. O gramada de oameni cu lumanari in mani se perindau in tacere prin mijlocul unui oras din Olanda.

Bineinteles ca intreb ce s-a inamplat……… Si aflu ca o alta adolescenta de 15 ani s-a sinucis aruncandu-se sub tren in fata colegilor dupa ce a lasat un bilet cu numele celor care o batjocoreau.

Acest eveniment mi-a adus aminte de mai multe astfel de cazuri, atat din tara cat si din strainatate.

Ai mai jos, la sfarsitul articolului,  linkul unei tinere care povesteste cum a fost amenintata sa se dezbrace in fata camerei web si ulterior a fost vizitata de politie la ora 4 diminieata pentru ca pozele cu ea au fost postate pe toate retelele de socializare.

Fata s-a mutat de mai multe ori din oras in oras si din scoala in scoala. Insa, cei care o batjocoreau au continuat sa o urmareasca si sa o ameninte. A facut depresie, tulburare de anxietate si tulburare de panica.

A inceput sa isi taie frecvent venele si a baut hipoclorit. A supravietuit, s-a mutat, insa au inceput sa apara pe facebook mesaje precum: „sper sa bea un hipoclorit mai puternic de data asta si sa moara”.

Si, intr-un final a murit. A fost gasita moarta in camera ei de catre propria mama.

Un alt baiat de 20 de ani s-a sinucis cu cateva saptamani in urma, iar parintii au dat publicitatii biletul in care acesta spunea: „am fost tachinat, batjocorit si hartuit toata viata!”

Aceste evenimente mi-au amintit de cazurile la care am lucrat si de situatia din scolile din Romania. Astfel, m-am decis sa scriu despre asta!

Vreau sa intelegi ca aceste exemple nu sunt singulare!

Sunt formator pe abuz si am avut cazuri de eleve ale caror poze au fost puse pe retelele de socializare si s-au mutat in alta parte a tarii. Unele au fost fortate de prietenii lor sa faca sex oral si au fost fotografiate/filmate.

Am avut cazuri de adolescenti care mergeau in toaleta scolii si isi taiau venele sau care cautau un pic de compasiune pe internet si au fost racolati de catre pedofili pentru sex.

 Hartuirea, abuzul, poreclirea, batjocorirea, NU SUNT O GLUMA!

Mai jos am sa descriu lucrurile cele mai importante pe care un parinte e bine sa le cunoasca despre abuz (fizic, verbal, poreclire, batjocorire) si ce poate sa faca pentru a preveni ca copilul sau sa fie urmatoarea victima.

La sfarsitul articolului vei gasi linkurile directe spre cateva din cazurile care au ajuns in media.

 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE CUNOSTI

 Abuzul si poreclitul este o practica foarte comuna in gimnazii si licee, chiar daca adesea trece neobservata si nu se face nimic in acest sens. Desi e posibil ca conducerea scolii sa nu cunoasca, unii profesori stiu cu exactitate cine sunt abuzatorii si cine sunt victimele.

Hartuirea copilului poate avea loc prin una sau mai multe din urmatoarele: batjocorirea, lovirea, impinsul, luarea mancarii si a banilor, umilirea in fata grupului, aruncarea de lichide, vopsea, mancare pe hainele acestuia, solicitarea de a face anumite lucruri rusinoase cu scopul de a rade de el, solicitarea de rechizite scolare, copierea temelor, bani, bunuri, lasarea de mesaje pe telefon sau retelele de socializare, solicitarea de a se expune in fata camerelor web si postarea pe internet a pozelor sau inregistrarilor, fortarea de a consuma anumite substante sau de a intretine relatii sexuale, etc.

Ca si parinte este ESENTIAL sa ai o RELATIE cu adolescentul tau care sa il incurajeze pe acesta sa aiba curajul sa iti spuna daca este victima hartuirii la scoala. Copiii au nevoie sa aiba incredere in modul in care vei reactiona cand iti vor spune. Daca le e teama de cum vei reactiona, cresc sansele sa nu iti spuna nimic si sa incerce sa isi rezolve singuri problema.

Copiii nu vor spune ca sunt victime unor parinti care vor incepe sa urle si vor alerga gafaind spre scoala scotand flacari pe gura in cautarea si pedepsirea vinovatilor! De cele mai multe ori copiii cred ca spunand parintilor vor inrautati situatia.

 Poreclitul si hartuirea este o chestiune serioasa, insa este nevoie sa fie discutata cu calm astfel incat sa gasesti IMPREUNA CU COPILUL o solutie. Unele solutii implica discutiile cu conducerea scolii, cu dirigintele si parintii copiilor care abuzeaza de copilul tau. Uneori va fi nevoie de interventia politiei, iar in unele cazuri pentru copil este cel mai bine sa fie mutat la alta scoala. Toate aceste solutii depind de mai multi factori pe care este bine sa-i iei in considerare.

 Daca ai suspiciuni ca copilul tau ar putea fi victima poreclirii si batjocurii altora si acesta nu vorbeste cu tine, urmareste urmatoarele semne:

–          lipsesc din casa obiecte de valoare (ceasuri, electronice)

–          dispar jocurile copilului (jocuri video, play station, skateboard, rolele, telefonul)

–          ii este frica sa mearga la scoala si are absente nemotivate

–          nu are prieteni, nu primeste telefoane, nu iese

–          cereri nejustificate de bani (iti ofera niste motive cel putin absurde pentru care are nevoie de bani)

–          disparitia unor sume de bani din casa

Daca observi 2 sau mai multe semne din cele de mai sus la copilul tau, incepe sa vorbesti cu el. Nu te da batut daca nu reusesti de prima data. Fii bland, insa insistent in acelasi timp. Explica-i ca ascunderea problemei nu ajuta, ci din contra,  inrautateste. Este posibil sa iti convingi astfel copilul ca are nevoie de ajutor. Aminteste-i copilului ca abuzatorul nu va inceta si ca daca cineva nu il opreste va continua sa faca rau din ce in ce mai mult celor din jur.

Daca deja ai o relatie buna cu copilul tau acesta va sti ca esti interesat doar de binele lui si va accepta sa vorbeasca cu tine.

 RETINE:

–          A raspunde cu aceasi moneda este periculos  luand in considerare ca abuzatorul poate sa isi intensifice atacurile (poate chiar sa poarte arme cu el). Gandeste-te de doua ori inainte de a-ti invata copilul sa-si foloseasca forta pentru a scapa de poreclit sau abuzuri. In plus, copilul tau va putea fi pedepsit pentru ca a lovit chiar daca a facut-o pentru a se apara.

–          Daca il inveti sa se bata va invata ca aceasta e calea prin care poate obtine ce isi doreste si exista riscul sa se tranforme el insuti intr-un abuzator si poreclitor.

–          A-i suna pe parintii copilului abuzator poate ajuta doar in cazul in care-i cunosti pe acestia si stii ca nu isi abuzeaza si ei la randul lor copilul. Multi copiii care-i  bat pe ceilalti si-i poreclesc sunt batuti la randul lor acasa, fiind victime ale propriilor parinti. Ei nu fac altceva decat sa se comporte cum se comporta altii mai mari cu ei. Acesti copiii au nevoie de ajutor.

–          In functie de gravitatea abuzului, implica scoala. Stabileste o intalnire cu directorul, dirigintele, anumiti profesori si psihologul scolar. Acestia trebuie sa stie ce se intampla. Ai grija la atitudinea cu care transmiti informatia. Nu acuza si nu ameninta. Spune-le ca cauti solutii si ca iti dai seama ca abuzatorul are nevoie de ajutor, insa nu ai de gand sa iti lasi copilul sa fie victima.

–          Anumiti copiii sunt mai vulnerabil la a fi victime. Copiii mai mici de inaltime, copiii care plang si se smiorcaie usor, copiii care nu au abilitati sociale (sunt anxiosi, nu au curaj, incep greu o conversatie sau interactioneaza greu cu ceilalti) sunt mai predispusi a fi victime. Invata-ti copilul abilitati sociale si de comunicare cu ceialalti.

–          Abuzul poate fi: fizic (lovire, impingere), verbal (poreclire, batjocorire) sau non-verbal (gesturi obscene, de amenintare, holbare, etc).

–          Verifica dupa cateva saptamani. Dupa 2-3 saptamani intreaba-ti copilul daca s-au imbunatatit lucrurile. NU presupune ca situatia s-ar rezolvat fara a avea dovezi. Nu iti sacai zilnic copilul cu intrebari!

CE POTI FACE

Strange dovezi.  Acestea pot fi de la alti copii care au fost martori si sunt dispusi sa depuna marturie despre abuz. Mentioneaza data, locul si toate detaliile pe care le puteti obtine. Daca copilul a fost deposedat de bunuri includeti lista acestora (ex.. telefon, bani, etc.).

Du-te la scoala. Cere copilului tau sa iti dea numele celor in care are incredere si care sunt dispusi sa vorbeasca.

Asigura confidentialitatea. Ia-ti masuri prin care sa-i protejezi pe cei care aleg sa vorbeasca. Nu-i transforma in victime de dragul copilului tau!

Alti copiii abuzati/hartuiti. Daca mai exista alti copiii care au fost victime ale aceluiasi abuzator, aliaza-te cu acestia si declansati o actiune impreuna.

Planul scolii. Solicita sa fii informat cu privire la ce se intentioneaza a se face la nivelul scolii si cand.

Politia. Daca cazul este extrem de grav si nu este singular in scoala, adresati-va politiei si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (au un serviciu de interventie in caz de urgenta pentru cazurile de abuz).

Educa-ti copilul. Pregateste-ti si invata-ti copilul cum sa reactioneze cand este batjocorit. Invata-l ca indiferent ce va face, unii copiii vor rade de el, insa valoarea lui este aceasi si nu are nevoie sa fie iubit de toti prietenii. Invata-l sa aiba o parere buna despre el si sa treaca usor peste momentele acestea (mai multe informatii iti ofer in articolul viitor).

De asemenea, daca se simte rau cand se intampla asta, incurajeaza-l sa vina sa discute cu tine. Cauta un club cu activitati care sa-i placa si vorbeste cu 1-2 profesori care-l plac si in care ai incredere sa-l protejeze.

ATENTIE:

Ia in considerare ca propriul tau copil ii poate abuza si batjocori pe ceilalti. Vorbeste cu el si intreaba-l. Vorbeste cu prietenii copilului tau. Vorbeste cu copiii care au fost abuzati. Vorbeste cu dirigintele si profesorii. Verifica daca abuzurile sunt accidentale sau este o obisnuinta. Solicita ajutor profesionist cat mai devreme! De obicei, copiii care abuzeaza de ceilalti in scoala prezinta un risc crescut pentru delicventa si inchisoare.

3 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE FACI:

 

  1. Accepta ca abuzul (fizic, verbal, non-verbal) este un fapt real in multe scoli.
  2. Afla daca copilul tau este o victima.
  3. Afla daca copilul tau este un abuzator.

 CE SA SPUI SI SA FACI!

 Daca ai banuieli cu privire la abuzurile din scoala copilului tau, nu ezita sa discuti asta cu el. Obisnuieste-ti copilul sa vorbeasca cu tine despre aspectul tau. Copilul tau ar putea fi urmatoarea victima. Spune lucruri precum:

  •  Este poreclitul o problema la tine in scoala? Sunt copiii care le iau banii colegilor tai? Sunt copiii care sunt mai mereu batjocoriti si batuti?
  • Cine sunt abuzatorii (cei care-i bat pe ceilalti)? Profesorii tai stiu?
  • Cine sunt copiii victima? Ce le fac abuzatorii?

Asigura-te ca copilul tau stie ca poate discuta oricand cu tine daca este in pericol. Va dori sa-l ajuti, insa nu va vrea sa o faci de rusine in fata colegilor. Spune lucruri precum:

  •  Ai sa-mi spui daca cineva incearca sa profite de tine, asa-i?
  • Daca pot sa te ajut cu orice intr-o situatie de acest gen, sunt aici pentru tine.
  • Stii ca abuzatorii nu inceteaza pana nu sunt opriti?

Daca observi semne ale abuzului, incearca sa vorbesti cu copilul sa vezi daca este victima a unui abuz. Spune lucruri precum:

  •  Este totul in regula? Nu pari in apele tale in ultimul timp. Parca nu esti cum erai de obicei.
  • Nu te-am vazut folosindu-ti MP3 in ultimul timp. L-ai pierdut?

Daca copilul tau refuza sau evita sa vorbeasca, explica-i ca daca abuzatorul nu este oprit acum, lucrurile se vor inrautati. Violenta si deposedarea de bunuri va creste, nu va scadea. Atata timp cat abuzatorul continua sa scape nepedepsit, va continua. Foloseste cuvinte si intrebari precum:

  •  Daca esti abuzat la scoala, trebuie sa facem ceva sa-l oprim acum.
  •  Te lovesc? Iti cer bani? Iti iau lucruri?
  • Lucrurile se vor inrautati daca nu facem ceva acum.

Creste stima de sine a copilului pentru a preveni depresia si un eventual suicid. Iesiti impreuna, faceti sport, incurajeaza-l sa isi dezvolte talentele pe care le are. Spune lucruri precum:

 Daca ai banuieli ca copilul tau ar putea fi victima hartuirii altor copii, trebuie sa vorbesti cu el si sa iei masuri. Intreaba lucruri precum:

  •  Am auzit zvonuri cum ca profiti de copiii mai mici. Este adevarat?
  • Ce crezi despre copiii care profita sau ii poreclesc pe ceilalti copiii? Ce crezi ca simt copiii porecliti?
  • Stii ca cei care abuzeaza alti copiii pot ajunge la inchisoare (asta chiar daca sunt minori!)

CUVINTE PE CARE SA LE FOLOSESTI:

  •  Abuz
  • Sfat
  • Rani
  • Arsuri
  • Dovezi
  • Deposedare
  • Ranire
  • Informatie
  • Nu se va opri
  • Plan de actiune
  • Protectie
  • Incredere in tine insuti
  • Stima de sine
  • Trebuie sa facem ceva
  • Martori

 CE SA NU SPUI SI SA NU FACI

 Nu spune lucruri precum: „nu e asa mare lucru ca te batjocoresc ceilalti. Si pe vremea mea se intampla.”, „cand am fost mai mic am fost batjocorit si eu, iar cand am crescut mi-am batut joc de altii”, „copiii din ziua de azi sunt niste lasi. Nu stiu sa se apere.”

Daca afli ca copilul tau este victima abuzurilor altor copii, NU ACTIONA EXAGERAT. Nu alerga la scoala si nu ameninta cu politia si tribunalul si nu deveni violent cu agresorul. In cele mai multe cazuri, adolescentii considera ca un astfel de demers doar inrautateste situatia.

 Nu acuza victima. Nu spune copilului abuzat lucruri precum:

  • Daca cineva profita de tine, e vina ta.
  • Ti-ai cerut-o sau ai cautat-o cu lumanarea.
  • Trebuie sa raspunzi cu aceasi moneda. Apara-te, loveste la randul tau. Altfel, o meriti.

Nu ignora posibilitatea ca propriul tau copil sa fie abuzatorul altor copii. Nu trece cu vederea lucrurile care apar din senin in casa: electronice, telefoane mobile, biciclete, bani, etc.

 CUVINTE PE CARE SA LE EVITI

  •  Rupe-i oasele
  • Arata-i ce poti sau cine esti
  • Lupta
  • Nu te cred
  • Este ceva normal
  • Omor sau omoara-l
  • Ratatule, slabule
  • Razbunare
  • Ti-ai cerut-o
  • Esti un las
  • Exagere
  • Este vina ta

Linkurile de mai jos iti ofera sa citesti despre cazurile de mai sus:

http://jurnalul.ro/stiri/observator/video-18-elevii-romani-sex-oral-in-toaleta-scolii-628015.html

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4585781/Teen-girls-death-after-posting-video-about-being-bullied.html

http://www.dutchnews.nl/news/archives/2012/12/schoolgirl_train_suicide_may_b.php

http://www.hollandsentinel.com/news/x1540367913/Teen-s-suicide-prompts-schools-to-take-on-bullying?zc_p=0

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/09/tim-ribberink-suicide-note_n_2103752.html

http://www.dcnews.ro/mobile/adevar-cutremurator-din-colile-din-romania-primul-studiu-na-ional-informa-ii-ocante-despre-elevi_505318.html

Daca ai gasit interesante si utile informatiile din articol, lasa-mi un comentariu si da, te rog, un share pentru ca aceste informatii sa ajunga la cat mai multi parinti.

In articolul viitor am sa ofer cateva tehnici pe care copilul le poate folosi cand este agresat.

Cu drag,

Sim

Image by <a href=”https://pixabay.com/users/geralt-9301

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles