11/11/2019

Si tie ti-e greu? Si pe tine te doare?

Si-tie-ti-e-greu-Si-pe-tine-te-doare

Scriu aceste randuri inainte sa ies pe usa sa alerg. Tocmai mi-am uns glezna stanga cu diclofenac si ma pregateam pentru a alerga a 2-a oara dupa un an in care nu am putut alerga datorita accidentarii.

Si in timp ce imi infasuram glezna ruland in minte placa video la cum voi alerga, cat si pe unde, cum voi controla durerea si ce voi face dupa, gandurile au inceput sa-mi alerge prin cap si am deschis laptopul si am scris articolul asta.

Sa-ti spun daca ma doare? DA! Ma doare si inca foarte tare. Dupa ce alerg, la cateva ore sau a doua zi dimineata, nu pot calca pe picior si e nevoie sa fac niste exercitii ca sa il pot folosi.

Totusi de ce o fac atunci? Pentru ca atunci cand alerg corpul meu se intareste, inima imi bate mai tare, plamanii repira mai profund, creierul da la o parte tot gunoiul si ramane esentialul, lucurile care sunt cu adevarat importante. Vin acasa plina de motivatie si energie. Vin acasa cu chef de viata si de lucru. Vin acasa stiind ce am de facut.

In acest an in care nu am alergat am incercat sa fac alte forme de exercitii fizice care sa compeseze starea de bine pe care mi-o dadea alergatul. Starea aia de oboseala buna, frumoasa care ma energizeaza.

Am sperat sa ajung ziua cand voi putea alerga din nou. Am asteptat, asa cum spuneau doctorii, sa nu ma mai doara piciorul. Mi-am dat seama, insa, ca acest lucru nu se va intampla.

Corpul, creierul si piciorul meu au neovie sa invete o alta cale, sa creeze alte circuite, sa invete sa calce, sa aterizeze diferit. SI pentru asta e nevoie de munca, efort, repetari. Si aceasta munca nu se poate face fara DURERE.

Asa ca sunt determinata sa platesc pretul, sa suport durerea pentru a castiga acea stare de bine fizica si psihica.

In lucrul meu cu oamenii, cand sunt intrebata intrebari de genul:

  • Ce sa fac ca copilul sa ma asculte?
  • Cum sa ma inteleg mai bine cu partenerul?
  • Ce sa fac cu elevii la clasa?

Dupa ce le explic cateva principii si tehnici, cel mai frecvent raspuns pe care il primesc e: DA, dar e GREU!

Dragul meu, m-ai intrebat care e solutia. M-ai intrebat ce se poate face. Acum vrei sa platesti pretul?

Daca mergi sa cumperi benzina si vezi pretul iti spui: nu, e prea scump, e greu sa scot atatia bani din buzunar? Mai bine las masina fara benzina.

Majoritatea oamenilor renunta in fata greutatilor din 2 motive:

  1. S-au obisnuit sa spuna: E greu
  2. Au credinta ca daca ceva e greu si neplacut, trebuie sa evite situatia respectiva

Sunt cativa ani buni de cand mi-am educat creirul sa se canalizeze pe ce vreau sa obtin si daca asta implica durere si efort, asta e. Daca vreau acel lucru, voi suporta greutatile si durerea.

Vrei sa slabesti? Se poate. E usor? Depinde. La unii le e mai  usor, la altii le e mai greu. Doare? Da, de cele mai multe ori doare. Insa, daca te blochezi in „e greu” si „ma doare”, nu vei slabi niciodata.

Vrei sa alergi? Se poate. E usor? Depinde. La unii le e mai usor, la altii le e mai greu. Doare? Da. La inceput te doare splina, pe urma plamanii, pe urma picioarele si uneori ai impresia ca iti vine sa vomiti. Toate astea dispar in ceva timp.  Insa, daca te blochezi in „e greu” si „ma doare”, nu o sa iesi niciodata pe usa si nu o sa simti beneficiile alergarii.

Vrei sa iti faci o afacere? Se poate. E usor? Depinde. La unii le e mai usor, la altii le e mai greu. Insa, daca te blochezi in „e greu” nu o sa te bucuri niciodata de ce inseamna sa devii independent, sa treci peste greutati, sa reusesti sa iti atingi un vis.

Vrei sa iti educi copiii ca sa aiba valorile tale in viata? Se poate. La unii copiii merge mai usor, la altii mai greu. Insa, daca te opresti spunandu-ti ca e greu in loc sa faci ce e necesar sa ajungi la ceea ce iti doresti, copiii tai nu vor invata sa treaca peste greutati pentru ca nici tu nu ai facut-o.

Ai fost parasit sau inselat? Vrei sa treci peste sau vrei sa continui sa-ti plangi de mila. Doare? Da. Dar exista mai multe moduri de a te raporta la durere si una din ele e sa o infrunti si sa mergi mai departe.

Oamenii fug de durere si de efort. Prefera sa isi protejeze fricile si continua sa se planga de ce nu au rezultate. Nu le putem avea pe toate…

Lucrurile sunt asa cum sunt. Noi stabilim cat de greu sau usor e. Cu cat exersam ceva, cu atat devine mai usor. Cu cat stam si nu actionam spunand ca „e greu”, cu atat va fi mai greu maine.

Vrei ceva?
Fii dispus sa platesti pretul. Daca nu esti dispus sa platesti pretul, cel putin spune: „se poate, insa eu nu vreau suficient de mult”.

Cu drag,

Sim cea care alearga chiar daca doare

P.S. Lasa-mi un comentariu si impartaseste cu mine cand ai renuntat ultima data sa faci ceva pentru ca „era greu” si cand ai facut desi a fost greu, incomod si poate chiar a durut?

Image by <a href=”https://pixabay.com/users/roonz-nl-17511/

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles