Cele 9 tipare ale infidelitatii
De multe ori oamenii sau specialiștii se raportează la infidelitate ca fiind universală, însă, la fel cum oamenii sunt diferiți și de foarte multe feluri, exact așa sunt și acțiunile lor. Există semne că te înșeală, iar din punct de vedere al infidelității ne raportăm la 9 tipare și este important să știi că o persoană poate trece prin mai multe dintre acestea. Fiecare tip de infidelitate are anumite caracteristici și descrie etapele prin care trece persoana respectivă. Mai jos o să îți spun puțin despre fiecare dintre ele.
Tiparul 1: Infidelitate emoțională
Relațiile de infidelitate emoțională sunt uneori mult mai periculoase decât cele sexuale, deoarece partenerul va spune că nu a avut loc niciun act sexual. De obicei auzi fraza „suntem doar prieteni”, aceștia însă își oferă sprijin emoțional și validare prin pasiuni comune, sport sau serviciu. Este foarte probabil ca partenerul să își justifice lui însuși că nu face nimic greșit, astfel încât și acesta să creadă la fel.
Tiparul 2: Sex de ocazie
Acest tip de relație de infidelitate “se întâmplă pur și simplu” când o persoană se află la locul nepotrivit, la timpul nepotrivit și total nepregătit pentru ceea ce are loc. Aceste relații sunt neplanificate și se datorează unei decizii impulsive pe moment. Curiozitatea, alcoolul, incapacitatea de a spune nu, politețea, teama de a fi considerat inferior sau de a fi respins sunt factori care duc la aventuri de o noapte. Deși este posibil ca relația să aibă loc cu cineva cunoscut, de obicei cealaltă persoană este cineva străin.
Tiparul 3: Sufletul pereche – m-am îndrăgostit
În acest tip de infidelitate, partenerul este puternic atras de o altă persoană. Partenerul crede că s-a îndrăgostit și că nu are nicio putere asupra fenomenului și asupra emoțiilor sale. Aceste relații pot apărea cu unul dintre prietenii cu care existau anterior relații amicale și care acum s-au transformat într-o obsesie pe măsură ce, în timp, aceștia au devenit intimi emoțional.
Tiparul 4: Dependență sexuala – nu pot să spun nu
Dependența sexuală este prezentă la persoanele care au un control extrem de scăzut al impulsului sexual. Acestea sunt conduse de dorința de a-și satisface impulsurile sexuale și își cultivă gândurile și comportamentele prin materialele pe care le privesc și mediile pe care le frecventează, astfel că ajung să nu își poată controla propriile acțiuni.
Tiparul 5: Afemeiatul – nu vreau să spun nu
Acest tipar este specific bărbaților care au conceptul “atât de multe femei și atât de puțin timp” și care se specializează în relații scurte, sexuale. Este bărbatul căruia îi plac mult femeile. Așa că are o soție frumoasă și o întâlnire cu altă femeie în fiecare săptămână. Ceea ce nu realizează multe femei aflate în această situație este că, dacă soțul lor sau partenerul le înșală, asta nu are de-a face cu ele.
Tiparul 6: Viață dublă – vreau și familia și relația
Relația de acest tip este caracterizată de faptul că partenerul este implicat în viața celeilalte persoane. Nu există intenția de a renunța la relația oficială (adesea aceasta fiind de căsătorie), însă nici de a opri relația de infidelitate. Aceștia își doresc beneficiile pe care le au din ambele tabere.
Tiparul 7: Îmi place să fiu îndrăgostit – poate de data asta e dragostea vieții mele
Dependența de iubire este caracterizată de trecerea de la o relație la alta, în căutarea unei iubiri care să dureze veșnic. Deși în acest tip de relație poate fi prezent și sexul, nu acesta este punctul central, ci relația de iubire. Acest tip de relație se deosebește de relația emoțională prin faptul că accentul se pune pe experimentarea acestor emoții puternice față de cineva și nu pe prietenie.
Tiparul 8: Colacul de salvare – sunt extrem de nefericit în relația mea
De obicei, în această situație, relația de infidelitate este folosită pentru a ieși dintr-o relație sau o căsătorie nefericită. Infidelitatea poate fi considerată o strategie de a ieși din această relație, însă cu asigurarea că are ceva (de rezervă) în altă parte.
Tiparul 9: Răzbunarea – îți arăt eu ție
Relația de infidelitate poate fi un răspuns direct la faptul că acesta a fost înșelat, la rândul lui: „Îți arăt eu ție! Uite cum e! Vreau să suferi și tu ca și mine, să vezi cum e!” Aceasta se întâmplă, de obicei, în relațiile în care partenerii doresc mai mult unul de la celălalt și de la relație, însă nu știu cum.
Citește mai mult despre tiparele infidelității în ”Ghid de supraviețuire cănd ai fost înșelat” și află mai multe despre motivele pentru care oamenii înșală, cum să îți controlezi gândurile și stările emoționale, ce să faci pentru a scăpa de durere, dacă să pleci sau să îți repari relația, și alte sfaturi utile care te vor ajuta în drumul tău.
Cu drag,