Sănătatea mintală reprezintă modul în care gândim, simțim și acționăm, precum și modul în care ne adaptăm la situațiile de viață. Sănătatea mintală determină modul în care răspundem la stres, relaționăm cu ceilalți și luăm decizii. La fel ca sănătatea fizică, sănătatea minatală este importantă în fiecare etapă a vieții, din copilărie până la vârsta adultă.
A păstra sănătatea mintală nu este întotdeauna ușor, în mod special în situații dificile. De aceea, este important a fi educat cu privire la factorii de risc, modul de manifestare și tehnici de intervenție disponibile.
Sănătatea mintală este un drept al omului. Ea este indispensabilă pentru sănătatea, bunăstarea şi calitatea vieţii cetățenilor. Ea este favorabilă învăţării, muncii şi participării la viața societății .
Numărul cazurilor de tulburări mintale este în creştere în Uniunea Europeană. Astăzi, se estimează că aproape 50 milioane de cetăţeni (aproximativ 11% din populaţie) suferă de tulburări mintale, bărbaţii şi femeile dezvoltând şi prezentând, după cum se ştie, simptome diferite. Depresia constituie deja problema de sănătate cu prevalența cea mai mare în multe State Membre ale UE. Pentru România nu există date statistice clare.
Sinuciderea rămâne o cauză majoră de deces. În Uniunea Europeană se raportează aproximativ 58 000 sinucideri pe an, dintre care trei sferturi sunt comise de bărbaţi. Opt State Membre UE se află printre cele cincisprezece ţări din lume având cea mai mare rată de sinucideri la bărbaţi.
Tulburările mintale şi sinuciderile provoacă suferinţe enorme indivizilor, familiilor şi comunităţilor, iar tulburările mintale reprezintă o cauză majoră de invaliditate. Ele constituie o povară pentru sistemele de sănătate, de protecţie socială, economie și piața muncii, pe teritoriul UE.
Cetăţenii pot fi ajutaţi să facă faţă prin încurajarea unor acțiuni care constau în promovarea sănătății mintale și a bunăstării prin întărirea activităților preventive și a întrajutorării, și furnizării unui sprijin atât persoanelor care suferă de tulburări mintale, cât și familiilor lor.
Pactul european pentru sănătatea mintală prezentat în cadrul conferinţei la nivel înalt ţinute la Bruxelles în 12-13 iunie 2008 recomandă cinci domenii prioritare:
- Prevenirea depresiei şi a sinuciderii (depresia este una din cele mai frecvente tulburări mintale cu risc pentru comportamentul suicidar).
- Sănătatea mintală în rândul tinerilor şi în sistemul educaţional (până la 50% din tulburările mintale au debutul în cursul adolescenţei. La 10-20% dintre tineri pot fi identificate probleme de sănătate mintală).
- Sănătatea mintală la locurile de muncă (îmbunătăţirii productivităţii la locul de muncă prin reducerea absenteismuli, stresului şi potenţialului nefolosit datorită tulburărilor mintale este o prioritate atât pentru instituţiile publice cât şi pentru cele private).
- Sănătatea mintală a persoanelor în vârstă.
- Combaterea stigmei şi a excluderii sociale (stigma în sine constituie un alt factor de risc car epoate creea bariere majore în solicitarea ajutorului şi pentru vindecare).
Photo by Bruno Aguirre on Unsplash