Inteligență Emoțională in scoală, nu bullying

Program interactiv cu tehnici practice si proceduri pentru elevi, cadre didactice si parinti

Modul 1 – Factori implicati in bullying

Acest modul este introductiv si poate fi vizionat in format video aici. Continut: 4 factori implicati in bullying si strategia pentru scoli

Obiectivul acestui  modul este ca elevii, profesorii si parintii sa inteleaga ce este si ce nu este bullyingul si ce se poate face pentru toti cei 4 factori implicati: scoala/familia, victima, agresorul, martorii.

 

Factori implicati in bullying
Inteligenta Emotionala si Incredere in Sine

Modul 2 – Inteligenta Emotionala si Incredere in Sine

 • Cum functioneaza creierul
 • Programele Emotionale
 • Cum invatam emotiile si comportamentele
 • 3 comportamente non-verbale care ma ajuta sa am incredere in mine
 • 4 coduri emotionale (obiceiuri mentale)
 • 10 comportamente ale încrederii de sine
 •  17 tehnici pentru profesori si parinti

Obiectivul acestui modul este sa intelegem cum invatam comportamentele si programele emotionale. Profesorii si parintii au, de multe ori, ei insisi nevoie de incredere in sine. De aceea in cadrul programului exersam pe loc ceea ce e nevoie sa facem noi si cum ii putem invata increderea in sine pe copiii si elevii cu care venim in contact. Cadrele didacatice primesc instrumente de lucru care urmeaza sa le implementeze imediat in scoala, inaintea modulului 3.

 

Modul 3 – Comunicarea si relatia cu ceilalti

 • 3 principii ale relatiilor interumane
 • De ce ne certam?
 • Ce vor ceilalti?
 • Banca emotiilor
 • Cercul si limitele mele
 • Limbaje emotionale de comunicare
 • 10 greseli de comunicare
 • Cum sa comunic cu elevii/copiii 
 • Cum sa comunic cu cei de varsta mea

Obiectivul acestui modul este ca profesorii, parintii si elevii sa cunoasca principiile de baza ale unei comunicari eficiente, sa stie sa vorbeasca “pe limba celuilalt”, sa stie sa evite un conflict si sa stie sa opreasca o cearta. Instrumentele sunt simple si usor de aplicat.

 

Comunicarea si relatia cu ceilalti
Unde si cum invatam programele emotionale Legatura dintre ce simt, ce gandesc, ce fac si primii ani de viata Codurile pentru calm, curaj, intelegere Ce sa fac in rolul de adult, agresor, victima sau martor Obiectivul acestui modul este ca adultii si copiii sa inteleaga de ce simtim anumite emotii si cum pot sa aleaga programele emotionale. Acestia invata sa isi recunoasca tiparul emotional si sa isi dezvolte mai multe raspunsuri emotionale.

Modul 4 – Gestionarea programelor emotionale: rusinea, teama, furia si nepasarea

 • Unde si cum invatam programele emotionale
 • Legatura dintre ce simt, ce gandesc, ce fac si primii ani de viata
 • Codurile pentru calm, curaj, intelegere
 • Ce sa fac in rolul de adult, agresor, victima sau martor

Obiectivul acestui modul este ca adultii si copiii sa inteleaga de ce simtim anumite emotii si cum pot sa aleaga programele emotionale. Acestia invata sa isi recunoasca tiparul emotional si sa isi dezvolte mai multe raspunsuri emotionale.

 

Modul 5 – Proceduri de implementare

 • Scala bullyiungului
 • Declaratia “toleranta zero la violenta” a scolii
 • Regulamentul (principii, recompense, consecinte)
 • Metode de interventie a scolii/familiei, martorilor, victimelor
 • Cum il invat pe copil un alt comportament
 • Consecinte si interventii pentru comportamentul agresiv

In acesta faza se organizeaza “Brigada Pacii” sau “Brigada Colaborarii” – copiii aleg numele prin vot. Pe urma, acestia se inscriu in brigada si se obliga sa respecte regulile acesteia. Brigada functioneaza pe baza principiilor invatate in ultimele saptamani. Este nevoie de 2 profesori responsabili pentru program, insa toti profesorii din scoala e nevoie sa foloseasca programele emotionale si instrumentele programului. Dupa 2-3 ani programul devine “cultura organizationala” si elevii mari ii invata pe cei mici ca “la noi la scoala nu ne jignim, nu ne lovim si nu facem bully”.

 

Cum facem?

Programul este un stil de abordare a relatiei profesor – elev, nu este un program de o zi, o luna, un an. Este un program permanent cu sloganul “La noi in scoala se spune asa….. si se face asa…”

Programul este interactiv si implica elevii, parintii si cadrele didactice. Cu totii formam o comunitate care influentam dezvoltarea copiilor. De aceea, e bine ca elevii sa stie ce strategii vom folosi, sa stie cum sa ia pozitie, cum sa iasa din rolul de victime si cum sa isi asume responsabilitatea daca au agresat pe cineva si sa cunoasca comportamente adaptabile. Pentru ca programul sa fie implementat in scoala dvs., completati formularul de inscriere. Va vom contacta in scurt timp.

 

cum facem
pasul 1 program anti bullying

Pasul 1 

Discutie intre reprezentantii scolii, a parintilor, a elevilor si specialistii nostri. In cadrul acestei discutii vom stabili nevoile pe care le intampina scoala dvs. si vom creiona planul de actiune.

Pasul 2

Implementarea planului de actiune consta in adaptarea celor 5 module la situatia scolii dvs.

Modulul 1 este scurt si va fi vizionat online. Se poate folosi la sedinte, orele de dirigintie si se poate trimite pe grupurile parintilor ca acestia sa-l urmareasca impreuna cu copiii acasa.

Modulele 2-5 se vor organiza la scoala dvs. sau intr-o locatie potrivita. Este recomandat sa participe cat mai multi elevi, cadre didactice si parinti. Cu cat sunt mai multi participanti dintr-o scoala, cu atat creste eficienta implementarii programului deoarece elevii vor sti ce sa astepte de la adulti, adultii vor sti ce au de facut/corectat iar familia va sti ca scoala are proceduri prin care sa asigure siguranta copilului la scoala.

pasul 2 program anti bullying

Costuri 

Modulul 1-2– Factori implicati in bullying si Inteligenta Emotionala si Incredere in Sine sunt GRATUITE.

Modulele 3-5 au un pret care se va stabili in functie de numarul de beneficiari al scolii. Pretul este calculat astfel incat fiecare elev sa isi aduca o mica contributie si sa isi asume responsabilitatea pentru program.

Banii obtinuti sunt folositi pentru proiecte educationale si pentru programe de salvare a planetei. Firmele pot sponsoriza programul.

Bonusuri

Se asigura asistenta pe email/telefon pana la implementarea programului in scoala

Parintii si profesorii primesc informatii, tehnici si asistenta

Cadrele didacatice primesc diplome de participare si de voluntariat in implicarea in programul national “Inteligenta Emotionala in scoala, nu bullying”.

bonusuri program anti bullying

CONTACT

Pentru insriere, acceseaza unul din butoanele de pe aceasta pagina. Pentru detalii, intrebari sau completari, te rugam sa trimiti email: [email protected] sau completeaza formularul de contact.