Sunt putini angajati care nu se plang de mediul stresant de la serviciu, carora nu le e teama de „seful” lor si care nu asteapta cu dor vinerea si incep sa aiba ameteli duminica seara gandindu-se ca maine merg iar la serviciu.
Daca te regasesti in descrierea de mai sus iti sugerez sa iei in considerare urmatoarele:
Stresul nu e totuna cu stresorii
Mai exact: nu toti oamenii se enerveaza/streseaza/le e teama in aceasi situatie, asta inseamnand ca stresul nu depinde de situatiile din exterior ci de cele din interior. Asta e un semn bun pentru ca inseamna ca poate fi controlat.
Nu poti controla comportamentele sefului, numarul de sarcini pe care le primesti (desi uneori poti face cate ceva), insa poti intotdeauna sa iti controlezi nivelul de stres pe care il resimti.
Stresul iti face rau. Iti afecteaza sanatatea fizica (iti scade sistemul imunitar, dezvolti probleme digestive, boli de inima, diabet, artitra sau chiar cancer). Organizatia mondiala a sanatatii estimeaza ca in SUA se cheltuie anual 300 miliarde de dolari cu asigurarile medicale in situatiile declansate de stres. Pentru Romania nu exista statistici in acest moment.
Te-am motivat sa faci ceva pentru tine in loc sa incerci sa iti schimbi seful?
Ai grija de emotiile tale
Stresul se manifesta la nivel emotional (ceea ce simti), biologic (ce se intampla in corpul tau) si comportamental (cum reactionezi). Emotiile sunt cauzate de GANDURI si nu de ceea ce se intampla. Daca vrei sa schimbi emotiile este nevoie sa iti schimbi gandurile.
Pana la varsta de 12 ani invatam cum sa procesam informatiile, invatam sa ne simtim jigniti, iritati sau suparati daca cineva nu reactioneaza asa cum ne dorim. Ulterior ne comportam in mod automat conform acestei programari.
Daca vrei sa inveti cum sa iti controlezi emotiile, descarca CONTROLUL EMOTIILOR IN 3 PASI si urmeaza instructiunile de aici.
Esti sensibil la critica?
Daca esti sensibil la critica, atunci vei suporta mult mai greu orice atentionare, in plus vei interpreta orice feed-back in mod personal ca fiind ceva de genul „seful nu ma place”.
In momentul in care ti se spune ca nu faci ceva bine este recomandat sa analizezi la rece argumentele aduse existand urmatoarele optiuni: ceea ce ti se spune nu este real si atunci nu are niciun rost sa te superi sau sa catastrofezi situatia. Poti alege, in functie de persoana cu care stai de vorba, sa aduci sau nu contraargumente. Uneori pur si simplu nu se merita. Se pierde prea mult timp si energie.
A doua optiune e ca critica sa fie intemeiata, ca tu sa fii gresit si atunci ai de corectat ceva. Nu incerca sa te scuzi, nu o lua personal. E normal sa gresim, este ilogic sa nu acceptam cand ni se atrage atentia si sa nu invatam. Considera criticile, chiar si cele venite de la persoane mai putin binevoitoare si care o fac pe un ton acuzator, ca pe o oportunitate sa cresti si sa te dezvolti. De multe ori cei din jur observa mai bine ce am putea imbunatati la noi decat vedem noi. Profita!
Cel mai bun mod in a te confrunta cu critica sefului tau este de a separa eul tau de argumentele (mai mult sau mai putin logice) ale acestuia. Incearca sa iti controlezi impulsivitatea si ai grija sa nu devi defensiv si nici sa nu iei rolul victimei sau mai rau, sa dai vina pe alti colegi.
Incearca sa vezi critica sefului ca pe o oportunitate de a creste. Daca aceasta este neintemeiata si esti convins ca nu ai ce invata sau corecta, da-i timp sa se „racoreasca”, accepta ca nu exista persoane perfecte, nici macar seful tau nu e perfect, si ocupa-te mai departe de sarcinile pe care le ai pe lista fara a pierde timpul comentand cu colegii despre „ce prost e seful”.
Ti-e teama sa nu gresesti?
Daca esti fiinta umana, e bine sa tii cont ca toti oamenii gresesc. Cu cat ti-e mai teama sa nu gresesti cu atat vei gresi mai mult pentru ca atentia ta e indreptata spre a gresi si nu spre a performa bine.
Invata-te sa nu te acuzi sau invinovatesti daca ai gresit ci simplu sa te axezi pe rezolvare de probleme si sa te intrebi ce puteai face diferit si ce ai putea invata din aceasta situatie.
In plus, vei castiga mai mult respect din partea celor din jur daca iti vei recunoaste greselile si vei incerca sa le corectezi decat faptul ca incerci sa pari anagajatul perfect care nu comite greseli. Toata lumea stie ca acesta nu exista!
Ai grija de stilul tau de viata
Ai hobby-uri pe care le practici? Faci sport de cel putin 3 ori pe saptamana? Mananci sanatos? Dormi suficient? Desi sunt convinsa ca ai mai auzit aceste lucruri intr-o gramada de locuri este o diferenta intre „a sti” si „a le face”!
Legatura intre stilul de viata si nivelul de stres resimtit este enorma! Tu cum stai la acest capitol? Daca nu stai bine, ia-ti 5 minute si fa-ti un plan si trece-ti in agenda zilele in care te ocupi de ceea ce te pasioneaza (cel putin o data pe saptamana), 3 zile in care faci sport si suficient somn.
Analizeaza-ti seful
Daca reusesti sa faci cele de mai sus si sa te detasezi emotional, acum poti face un pas inainte si sa observi „modul obisnuit” in care actioneaza seful tau.
Este o persoana care e mai tot timpul nemultumita si nervoasa? Daca raspunsul e da, atunci nu ai la ce sa te astepti. El se va comporta in continuare asa, astfel ca daca tu te stresezi este alegerea ta si iti faci viata si mai complicata.
Degeaba dai vina pe seful tau. Asta nu iti va face viata mai usoara! Singurul care iti poate usura viata esti tu insuti!
Daca nu te-ai decis sa pleci de la job, inseamna ca per ansamblu accepti situatia. Daca tot o accepti, de ce sa te stresezi?
Daca totusi vrei sa discuti cu el argumentele, nu te certa, nu critica ci prezinta-ti intr-un moment potrivit argumentele. Ai grija sa respecti urmatoarele: sa ai un ton potrivit, sa folosesti argumente logice, sa ai o lista cu subiectele pe care vrei sa le abordezi, sa stii concret ce vrei, ce soliciti (daca vrei doar sa vorbesti ca sa-ti spui parerea o faci doar emotional, daca vrei sa-i ceri ceva concret pentru urmatoarele situatii sau pentru cea in care a avut loc conflictul atunci e un obiectiv logic), si nu in ultimul rand alege un moment potrivit cand este mai liber si binedispus.
Daca esti sincer si observi ca seful tau nu e mereu nervos, critic si incapatanat, atunci accepta-i momentele in care critica si se enerveaza ca fiind trecatoare, pastreaza-ti calmul, nu le lua personal si straduieste-te sa performezi cat mai bine in cadrul firmei.
Atitudinea si personalitatea
75% din succesul la locul de munca este determinat de nivelul de optimism, sustinere sociala si de abilitatea de a vedea stresul ca o provocare, nu o amenintare.
Vestea buna este ca aceste abilitati nu sunt genetice si pot fi obtinute de oricine depune eforturi in aceasta directie.
Persoanele vesele si optimiste sunt mai agreate si respectate in comparatie cu cele mereu posomorate, negativeste si nemultumite. Care este atitudinea ta? Ai ceva de lucru la atitudinea ta?
Fa-te util, invata sa rezolvi cat mai multe probleme
Multi angajati asteata sa treaca programul de lucru fara sa se oboseasca prea mult. Cu sinceritate intreaba-te daca iti faci treaba sau petreci timp pe facebook, chat, vorbind cu colegii despre nemultumirile voastre si intretinand astfel starea de stres, vorbind la telefon si rezolvand probleme persoanale.
Oricat de ranchiunos si nemultumit ar fi un sef, acesta va aprecia si nu va dori sa se dispenseze de un angajat valoros care isi da silinta sa rezolve problemele companiei.
Executa sarcinile rapid
Invinge-ti obiceiul de a amana sarcinile. Fa-ti curatenie pe birou, ai o agenda bine pusa la punct si straduieste-te sa rezolvi cat mai repede sarcinile pe care le primesti. Nu intotdeauna, insa in majoritatea cazurilor ajuta la construirea unei relatii pozitive cu seful.
Seful perfect nu exista! Nu toti sefii au fost la cursuri de lidership si nici chiar cei care au fost nu aplica in totalitate conceptele discutate acolo.
Nu te astepta la laude, ridicari in slavi sau conditii speciale! Daca alegi pentru moment acel loc de munca straduieste-te sa iti faci viata mai usoara prin asumarea propriei responsabilitati asupra stresului si incearca sa devii un angajat eficient.
In cazul in care iti dai seama ca locul de munca respectiv nu este ceea ce iti doresti, este mai echitabil sa iti cauti altceva.
Daca totusi ti-ar placea sa ramai, insa nivelul de stres pe care il resimti este mare, cauta ajutorul unui specialist (iti poti face o programare face to face sau online chiar cu mine 🙂 ).
Indiferent de decizia ta, fa-ti o viata lipsita de stres (nu de stresori) atat in viata personala cat si in cea profesionala!
P.S. am sa scriu un articol cu sfaturi specifice pentru cum sa te comporti cu sefii nervosi sau anxiosi.
Pana atunci s-ar putea sa iti placa:10 lucruri pe care le poti face cand te confrunti cu o persoana furioasa
Fa-ti o viata faina la serviciu cu seful tau!
Cu drag,
Simona
P.P.S.
Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash