11/11/2019

Diferența dintre pasiune și dragoste într-o relație

Diferenta-dintre-pasiune-si-dragoste-intr-o-relatie

Stii momentele alea magice cand intalnesti pe cineva care te fascineaza? Incepi sa te gandesti tot mai mult la el, vorbiti pe facebook, va scrieti sms-uri, aveti impresia ca sunteti facuti unul pentru altul si te miri de cum va completati unul pe celalalt?

Amandoi jurati cu mana pe inima ca sunteti sinceri, ca va iubiti cu adevarat si ca daca cineva are ceva de spus impotriva relatiei voastre, el de fapt nu intelege si e invidios pe fericirea voastra.

Am spus si in alte articole ca o relatie implinita de lunga durata (nu scriu materiale pentru aventurieri :)), implica doua faze: faza de atractie si faza de mentinere.

In faza de atractie ceea ce simtim e preponderant PASIUNE. Suntem atrasi de multe ori de persoane cu care nu putem forma o relatie de lunga durata implinita.

Insa, pentru ca in creierul nostru se descarca o multime de hormoni si neurotransmitatori care ne fac sa ne simtim bine si , mai ales daca ne implicam sexual, sa ne atasam de partener, vom OMITE sa dam atentie semnalelor care ne spun ca nu e ok.

E foarte ok sa fii atras de partenerul tau, insa daca atractia si pasiunea coplesesc ratiunea si ocupa un procent de peste 40% sansele sa se transforme in dragoste profunda scad drastic.

E ca si cu aprinderea focului. Ca sa faci un foc care dureaza, e bine sa construiesti o baza solida si sa pui incet lemne pe foc, incepand sa pui o baza de lemne solide pe care le pui pe cele care se aprind mai usor. Daca focul se aprinde rapid si nu are o baza, se va consuma la fel de rapid si se va stinge. Daca, insa, are o baza si pui incet pe el, reusesti sa il mentii.

Pasiunea e rapida, bazata mult pe emotii de moment si pe sintagma: vreau acum! Astfel renunti la lucruri importante in ce priveste serviciul, prietenii sau viata personala doar ca sa fii cu partenerul.

Pasiunea nu presupune eforturi – ti-e usor sa renunti la tine si sa-i faci pe plac partenerului, lucru ce va pali pe masura ce trece timpul.

Pasiunea este trecatoare (dispare intr-un interval de cateva saptamani si 3 ani) si se bazeaza mult pe imaginea pe care ne-o facem despre partener (refuzam sa vedem lucrurile care ar face relatia sa nu functioneaze deoarece ne e teama sa pierdem atractia chimica pe care o avem pentru partener).

Pasiunea este bazata pe nesiguranta. Traiesti o emotie puternica, esti super high, insa nu esti calm si nu experimentezi o apropiere profunda de partener.

Pe de alta parte, dragostea este o alegere si implica mai multi factori precum: respectul, toleranta, acceptarea neconditionata, daruire, recunostinta, angajament.

Dragostea te ajuta sa treci peste momentele neplacute (trecere ce o faci pentru ca ALEGI sa o faci) pentru ca impartasiti aceleasi valori si va ajutati sa va dezvoltati unul pe celalalt.

Dragostea te ajuta sa nu-ti critici partenerul chiar daca nu iti place ceea ce face.

Dragostea te ajuta sa renunti la tine in unele momente pentru a-ti ajuta partenerul si la fel face si el cand ai momentele tale proaste.

Dragostea inseamna a spune nu unor oportunitati de a avea alte relatii pasionale cu alti parteneri pentru ca ai un angajament cu o persoana cu care ai valori pe care le respecti si pentru ca esti implinit.

Dragostea necesita efort, insa rezultatele si ceea ce obit te ajuta sa treci peste etapele de viata dificile, sa te imbogatesti spiritual, sa cresti, sa daruiesti, sa fii implinit si fericit.

Telenovelele si media ne invata ca dragostea e pasiune! Toate reclamele si filmele transmit acest mesaj, astfel incat am ajuns sa nu mai facem diferenta si sa ne asteptam sa traim mereu acele clipe de pasiune confundandu-le, irational, cu iubirea.

Da, pasiunea e o componenta necesara a dragostei. Insa, daca imi aleg partenerul pe baza ei, riscul e foarte mare sa ajung blocata intr-o relatie disfunctionala, nefericita si plina de remuscari si reprosuri.

Pe cand daca inteleg ca pot fi atrasa de persoane cu care nu pot avea o relatie de lunga durata deoarece avem valori diferite, in loc de a ma implica si a risca sa ajungem in sitautia de a ne certa si a ne forta unul pe celalalt sa ne schimbam conform imaginii din capul nostru, pot pur si simplu sa-mi spun: da, imi place, insa nu va fi ok pentru termen lung.

De ce sa pierd timpul si sa imi complic viata? Am optiunea sa spun nu si sa il astept pe cel care e ok pentru mine sa contruiesc ceva frumos si sa daruiesc ce am mai bun in mine, in loc de a ma distruge pe mine si a fi o sursa de nefericire pentru cei din jur.

Si da, am optiunea sa ies dintr-o relatie daca am ales doar pe baza pasiunii si sa inteleg ca nu e ok sa insist ca cineva sa se schimbe pentru a corespunde dorintelor mele.

Imi spui experienta ta cu privire la pasiune si dragoste? Cu totii am trecut pe acolo, insa nu toti ne-am maturizat 🙂

Cu drag,
Sim

Photo by Kristina Litvjak on Unsplash

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles