,

24/04/2019

De ce minte copilul

De-ce-minte-copilul

Una din intrebarile care mi se pun foarte des este: dar de ce minte?

De ce minte copilul si spune ca nu el a facut?

De ce minte elevul si spune ca si-a facut tema, dar „mi-a mancat-o pisica”?

De ce minte partenerul si spune ca a cheltuit 200 de ron in loc sa admita toata suma de 567?

De ce spune subalternul ca a terminat proiectul, doar mai are de facut un check spelling, desi nici nu s-a apucat de el?

De ce cel de la customer service spune ca pachtul a fost trimis si da vina pe firma de curierat, cand au uitat de livrarea respectiva?

A fi onest se invata. Mi-aduc aminte ca eram crunt avertizata sa nu mint si sa nu fur. In decursul anilor mi-am facut o statuie in mintea mea de om onest pentru ca nu fur si nu mint.

Dar, daca spuneam ca mi-e frica, ca am gresit ceva, mi se spunea: nu-i adevarat, tu nu ai cum sa faci asta, ai fost bine crescuta.

Asta m-a invatat ca ceea ce simt si greselile mele e bine sa fie ascunse de ceilalti. Si asta am facut mult timp. M-am ascuns pe mine de mine insumi in primul rand.

Onestitatea, ca orice altceva, SE INVATA. Se invata din a fi sincer cu tine insuti, sa spui pe nume ceea ce simti, sa iti asumi greselile stiind ca esti ok si esti om, sa platesti pentru greselile tale.

Daca vrei sa-ti inveti copilul sa fie onest si sa nu minta, incepe prin a nu-l critica cand greseste. Spune-i ca-l iubesti si intreaba-l ce a invatat din greseala si cum crede ca se poate repara sau ce poate face diferit data viitoare.

Incepe sa-ti ceri scuze si sa ii arati ca si adultii gresesc.

Incepe prin a-i arata ca a spune adevarul aduce mai multa incredere decat a incerca sa te scuzi si a da vina pe altcineva sau altceva.

Da-i voie sa simta ce simte si nu le spuneti, mai ales baietilor, ca nu e ok sa planga sau sa fie suparati.

Cum se comporta ceilalti cu noi, e de cele mai multe ori, oglinda a cum ne comportam cu ei.

Daca cei din jur te mint, uita-te un pic si vezi daca nu cumva pui presiune pe ei, daca nu cumva nu se simt valorizati in prezenta ta, daca nu cumva nu au incredere in tine ca ii vei judeca, daca nu cumva le e teama de reactia ta.

Daca ai raspuns cu sinceritate la intrebarile de mai sus si unii tot mint, accepta-i. Le e frica de intalnirea cu ei insusi.

Da-le timp sa se regaseasca fara sa-i judeci.

Cu totii suntem pe drumul ala, la un kilometru sau altul.

Photo by Megan Soule on Unsplash

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles