„Draga furie, hai sa ne despartim”
„Draga furie, hai sa ne despartim” este mottoul articolului de azi si face parte din campania „Draga stresule, hai sa ne despartim”.
De cand eram mica consideram ca este firesc sa ma enervez si, in plus, este justificat sa o fac ori de cateori simt sau nu imi convine o situatie.
Astfel, ma enervam in urmatoarele genuri de situatii:
- cand nu imi iesea ceva asa cum doream,
- cand ceilalti nu reactionau cum ma asteptam
- cand apareau lucruri nepravazute
Bineinteles ca dadeam vina pe ceilalti, pe lume, destin si conditii. Toata lumea era vinovata! Toate mi se intamplau doar mie. Astfel ca atunci cand nu imi convenea ceva ridicam tonul, amenintam si ulterior dadeam in plans. Imi lua vreo 3-4 ore sa-mi revin.
Imi amintesc uneori cand ma pregateam, adolescenta fiind, sa ies in oras cum am stat si am plans o jumate de zi si am pierdut un film si intalnirea cu colegii pentru ca o femeie in varsta a comentat ceva cu privire la modul in care eram imbracata. Mi-am petrecut toata ziua in casa plangandu-mi soarta.
Mai tarziu, lucrand pe diverse proiecte se intampla ca in apropierea deadlinurilor sa se blocheze calculatorul, sa nu mearga imprimanta. Iar eu gaseam metoda perfecta: tipam, urlam la ceilalti, ma plangeam ca nu stiu cine nu a facut nu stiu ce ca sa previna nenorocirea cu care ma confrunt eu, si, uneori loveam cu pumnul tastatura pana am schimbat vreo trei bucati.
Daca mama mea intra in camera unde invatam si „indraznea” sa-mi aduca ceva gustari urlam la ea sa iasa sa nu ma deranjeze.
La momentul acela ma simteam indreptatita! Credeam ca am dreptate! Cu timpul, am observat ca unele persoane evita sa-mi spuna anumite lucruri, ca celor din familia mea le este teama sa nu izbucnesc si sa fac vreo criza si m-am gandit ca e timpul sa fac ceva.
Prima data cand am constientizat ca eu pot sa fac ceva a fost cand am facut formarea in psihoterapie rational-emotiv-comportamentala in colaborare cu Insitutul Ellis din New York. Ei m-au invatat ca DEPINDE DE MINE sa imi controlez furia si ca nu o poate face nimeni in locul meu.
Si am facut! Am citit despre furie, despre modul in care ma afecteaza pe mine si pe cei din jur si am invatat ca este responsabilitatea mea sa o controlez.
Asa am reusit sa-mi controlez majoritatea starilor de nervozitate, si mai mult, de atunci am ajutat zeci de persoane si am creat programe de dezvoltarea inteligentei emotionale pentru parinti, companii, manageri, asistenti sociali, judecatori, procurori, politisti si profesori.
Furia iti afecteaza corpul.
Cand un personaj din desene animate se enerveaza, acesta scoate fum pe nari si urechi, ochii ii ies din orbite, se inroseste din cap pana in picioare si, uneori, exista una-doua explozii pentru a scoate in evidenta furia acestuia!
Acelasi lucru se intampla cu corpul nostrum cand ne enervam. Simptomele pot cuprinde scrasnitul dintilor, inclestatul pumnilor, ameteala, transpiratie, tensiune musculara, modificarea temperaturii corpului, inrosirea fetei, mancarimi.
Amigdala, partea responsabila cu emotiile a creierului, o ia razna! In corp se secreta adrenalina care face ca pulsul sa creasca, inima sa bata mai repede, pumnii sa se inclesteze. Aceasta este zona responsabila de raspunsul fugi sau lupta care ne indeamna sa actionam.
In acelasi timp, sangele curge mai repede prin artere si inunda lobul frontal care se afla deasupra ochiului stang. Aceasta zona este rasponsabila cu gandirea si care te ajuta sa nu-i dai in cap persoanei cu care te certi si ne ajuta sa ne controlam cat de cat.
Daca in mod constant obisnuiesti sa te enervezi, se inhiba activitatea lobului central, iar sistemul nervos se suprasolicita. Studiile arata ca exista o legatura intre furie si boli ale ficatului sau ale rinichilor, probleme cu inima, nivel ridicat de colesterol, dureri de cap, probleme digestive, ulcer, insomnie, depresie sau anxietate.
Intr-un studiu efectuat pe aproape 13.000 de persoane a aratat ca persoanele care se enerveaza prezinta un risc de doua ori mai mare pentru boli cadriovasculare si un risc de trei ori mai mare pentru a suferi un atac de inima.
Unii cercetatori considera ca furia este mai periculoasa decat fumatul si obezitatea in cazul mortii premature. Adica, este mai probabil sa mori subit datorita stresului si furiei decat datorita fumatului si obezitatii. Asta nu inseamna ca fumatul nu ucide! Asta se traduce prin: furia te poate ucide inainte fumatului!
Furia iti afecteaza relatiile cu partenerul si copiii
Furia are intotdeauna un efecte negative asupra tuturor tipurilor de relatii: de familie, cuplu, serviciu. Daca nu ai invatat sa-ti controlezi furia este bine sa stii ca ii indepartezi pe cei din jurul tau de tine. Daca mergi atat de departe incat sa devii violent, este bine sa stii ca urmele violentei raman cel mai adesea pentru totdeauna in memoria celorlalti. Partenerul de cuplu se indeparteaza de tine si poate sa ascunda lucruri de tine de teama ca ai putea izbucni.
- 1. Exista si barbati batuti si agresati! Nu doar barbatii agreseaza!
- 2. Nu doar violenta fizica inseamna agresiune! Furia verbala este, de asemenea, agresiune si are aceleasi efecte.
La fel, copilul prefera sa te minta decat sa spuna adevarul deoarece i se pare prea infricosator sa asiste la crizele tale de furie. In plus, este foarte probabil ca acest copil sa devina ori victima altora ori abuzator la randul lui. Teama de tine se va transforma in teama fata de greseala, fata de teste, fata de greutati, fata de ceilalti.
Cand ne enervam pe cineva, declaram cu voce tare ca au esuat sa faca ceva pentru noi sau ca au facut ceva gresit care ne deranjeaza. Cu alte cuvinte, atunci cand esti nervos esti preocupat de tine insuti si nu de binele celuilalt. Cand strigi la copil ca nu si-a facut tema te intereseaza sa te simti tu bine, nu copilul.
Cand ne enervam acestia ne aud cum le strigam ca nu-i iubim, ca sunt lipsiti de valoare. Acesta este modul principal prin care-i ranim ca le spunem ca nu ne pasa de ei.
Ce se intampla cu oamenii furiosi.
Daca iti este greu sa-ti controlezi furia este bine sa iei in calcul ca acest obicei te poate impiedica sa te bucuri de relatii de calitate cu cei din jur, cu colegii, prietenii, partenerul sau copilul tau.
Furia te impiedica sa fii fericit! Furia alunga linistea din jurul tau! Furia te impiedica sa experimentezi iubirea, simpatia, prietenia si suportul celor din jurul tau! Furia iti imbolnaveste corpul si sufletul.
Da, dupa cum ti-am spus, in corpul tau se secreta o bomba de substante chimice care iti te afecteaza pe termen lung mai mult decat fumatul!
Da, furia te poate aduce la divort, la pierderea serviciului sau la stricarea relatiilor cu parintii sau copiii tai.
Beneficiile furiei
Pe termin scurt furia ne aduce anumite avantaje.
Da, suna ciudat, dar furia are avantaje. Hai sa le vedem:
De exemplu: copilul isi strange jucariile dupa ce strigi la el, insa invata sa-i fie teama de tine si va incerca sa-si rezolve si el problemele infuriindu-se. Ulterior iti vei dori ca copilul sa vorbeasca frumos si politicos cu tine si cu ceilalti, insa pe masura ce creste acesta va „imprumuta” comportamentul furios de la tine si va reactiona la fel.
Partenerul alege sa se enerveze dintr-un rahat pentru a se putea uita la meci in liniste dar in schimb in seara aceea, si urmatoarele eventual, va fi nevoie sa-si ia gandul de la sex si liniste cu sotia.
Sotia se enerveaza si ii reproseaza sotului ca nu a facut cumparaturile iar sotul iese pe usa cu plasa in mana… si se intoarce peste cateva ore dupa ce a consumat cel putin 4 beri cu prietenii mai empatici decat sotia. Aceasta taie din fasa acest fel toate intentiile bune pe care sotul le avusese si orice sansa a sotiei la un buchet de flori, o seara romantica, o iesire.
Da, intradevar, exista anumite avantaje, insa acestea sunt doar avantaje aparente si pe termen scurt.
Ce este important de retinut
De obicei persoana furioasa nu isi da seama ca celorlalti le e teama. Se simte atat de indreptatita sa se manifeste incat nici nu observa ce se intampla in jurul lui.
Poate te simti mai bine dupa ce ai izbucnit, insa efectele pe termen lung asupra propriei sanatati fizice si mentale ai sa le platesti mai tarziu: dureri de cap, boli ale ficatului, rinichilor, inimii, ulcer, gastrite.
Chiar daca ai impresia ca cei din jurul tau se pun in miscare (sotia, copilul, colegii) acestora le e teama de tine si nu te pot respecta. Cand vei avea nevoie de ei s-ar putea sa nu fie in preajma ta.
Furia este un obicei. Nu te nasti cu ea. O repeti. Cu cat experimentezi mai multe episoade in care esti nervos cu atat te vei enerva mai usor si mai des.
Pe tine te afecteaza furia sau cunosti persoane care au probleme cu furia? Ti-ar placea sa faci ceva in acest sens?
Daca te enervezi prea mult sau prea des sau daca te confrunti cu oameni cu probleme legate de furie, lasa-mi un coment sau trimite-mi un email si am sa pregatesc un articol despre cum sa-ti controlezi starile de nervozitate si ce sa faci in situatiile in care ai de a face cu oameni nervosi.
Am prieten caruia i s-a fisurat intestinul gros de la nervi. Am in terapie copiii cu ulcer gastric de la starile de stres, cunosc persoane care s-au imbolnavit de cancer, boli de inima si ale sistemului imunitar.
Nu vreau ca tu sa fii printre ei!
Imi doresc sa iti dai seama ca indiferent cat de justificata ti se pare reactia ta intr-o anumita situatie, furia te ucide! De fiecare data cand te enervezi asezi o treapta spre mormantul tau! Nu, nu exagerez!
Imi doresc sa iti traiesti cat mai frumos si linistit viata chiar daca treci prin greutati! Peste ani de zile nu vor conta nimicurile pentru care facem caz azi. Atunci, de ce sa nu ne bucuram azi?
Daca te alaturi campaiei „Draga stresule, hai sa ne despartim” si daca consideri ca aceste informatii ajuta, te rog sa imi lasi un mesaj mai jos in care sa-mi spui ca te-ai decis sa lupti cu furia si sa dai un share la articol pentru a ajunge la cat mai multi oameni.
Multe zile frumoase si calme iti doresc!
Cu drag,
Simona
Photo by Usman Yousaf on Unsplash