11/11/2019

Cum să oprești bârfa

Cum-sa-opresti-barfa

Am fost la un teambuilding in week-end si am tinut un training pe managementul emotiilor si comunicare. Am vorbit, bineinteles, despre efectele negative ale barfei, despre cum distrugere increderea in sine, dorinta de a te dezvolta si increderea in ceilalti. Mecanismul este acelasi si acasa si la serviciu.

I-am invatat cum sa faca fata criticilor si barfelor si le-am sugerat ca ei sa nu le foloseasca.

Am facut un exercitiu cu ei. I-am impartit in echipe de cate doi. Unul din ei a primit niste sarcini specifice, iar cel de al doilea ii dadea feedback dupa fiecare sarcina. Ideea e ca la primele cinci incercari ii spunea doar: nu ai facut bine asta, nu ai ridicat mana, nu te-ai pozitionat corect, tot ce faci e gresit.

Nu e nevoie sa spun ca am ales in prima runda ca executanti pe cei care i-am observat prima data ca sunt mai critici si mai gata sa isi judece colegii.Dupa primele 3 incercari deja erau demoralizati. La sfarsit cand i-am intrebat cum s-au simtit au raspuns: ”imi venea sa il omor! nu imi spunea nimic decat ca nu e bine!” ”m-am gandit ca e o problema cu mine, ca nu sunt buna de nimic.”.Le-am explicat ca a fost un exercitiu in care sa experimenteze (daca mai era cazul 🙂 ) cum se simte cand esti criticat si pe urma am trecut in faza in care erau apreciati pentru ce faceau bine si li se spunea ce sa faca in continuare.Gandeste-te de cate ori ne complacem in a scoate in evidenta greselile cuiva. Ne face o mare placere sa vorbim pe cineva de rau.

Avem impresia, DA IMPRESIA (pentru ca in realitate nu este asa) ca suntem mai buni, mai valorosi. Faptul ca cineva a gresit nu te face mai priceput pe tine. Si faptul ca vorbesti pe cineva de rau spune mai multe despre caracterul tau decat despre greseala lui.

Ce sa faci cand ceilalti vin la tine sa barfeasca?

Aminste-ti ca daca nu ar exista ascultatori nu ar fi nici vorbitori.Indiferent de situatie, critica distruge, nu construieste.

 1. SIMPLU!!!!!!!!!!!!! OPRESTE-TE din a barfi. Fa o intelegere cu tine insuti ca nu ai sa vorbesti de rau pe nimeni si tine-te de promisiune. Scoate in evidenta lucrurile pozitive la cei din jur. Daca e cazul sa rezolvi o greseala la cineva, alege sa vorbesti cu el in particular. Nu te amagi cu faptul ca ii ajuti pe ceilalti. O faci pentru tine, pentru a te simti tu bine.
 2. Pur si simplu pleaca cand cineva incepe sa barfeasca pe cineva in prezenta ta.
 3. Schimba subiectul. Incepe sa vorbesti despre ceva pozitiv ce s-a intamplat recent, despre ceva ce aveti de facut.
 4. Spune: nu ma simt confortabil sa vorbesc sau sa ascult lucruri negative despre alta persoana mai ales cand nu este de fata. Eu am un principiu: nu vorbesc despre lucrurile negative ale cuiva. Nu-mi place ca altii sa vorbeasca despre mine, asa ca nici eu nu am sa vorbesc sau sa ascult lucruri rele despre altii.
 5. Nu am auzit asta pana acum. Hai sa il intrebam! Vei vedea ca majoritatea barfitorilor vor disparea fara urma. Cei care barfesc rareori au curajul sa spuna ceea ce gandesc in fata. Asa ca ai grija cu cine te insotesti. Cei care ii vorbesc in fata ta de rau pe altii fac la fel in spatele tau.

Ce sa faci cand esti barfit?

  1. Accepta ca este inevitabil. Invata sa nu te lasi acceptat. Urmatoarele ganduri te vor ajuta: As prefera ca ceilalti sa ma placa si sa nu vorbeasca lucruri negative despre mine, insa inteleg ca uneori acest lucru se va intampla deoarece este o chestie comuna pe care o fac oamenii. Nu imi place, insa pot suporta, nu mor din asta. Sunt lucruri mult mai grave. Valoarea mea este aceasi chiar daca unii nu ma plac.
  2. Ii poti spune in fata (calm si ferm) urmatoarele: am auzit ca ai spus urmatoarele despre mine (spune pe scurt ce ai auzit). Deoarece nu am fost acolo sa te aud as prefera ca inainte sa vorbesti cu altii lucruri negative despre mine sa vii prima data la mine sa-mi le spui.
  3. Poti folosi o abordare indirecta: ”Nu stiu daca ai auzit barfele care circula pe seama mea, Ma simt foarte incofortabil. Daca auzi pe cineva vorbind despre mine as aprecia daca le-ai spune sa se opreasca. Multumesc.”
  4. Cultiva lucrurile pozitive la tine si la cei din jur! Opreste-te din barfit. Nu toti cei din jurul tau o vor face, insa linistea pe care o sa obtii merita renuntarea la toate stirile negative despre prietenii si colegii tai.

Cu drag,

Sim, care mai demult barfea si ea 🙂

Image by <a href=”https://pixabay.com/users/448271-448271

 

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles