11/11/2019

Convingeri care cauzează depresia la părinţi

Convingeri-care-cauzeaza-depresia-la-parinti

Convingeri care cauzează depresia la părinţi

 1. când nu mă comport cum consider că se comportă un părinte bun (ex. să-mi fac griji tot timpul, să rezolv toate problemele copilului meu) sunt un ratat şi nu sunt bun de nimic.
 2. dacă copilul meu se comportă adesea greşit, este groaznic şi înseamnă că nu am ştiut să-l educ, iar eu sunt un părinte rău.
 3. dacă copiii cred că nu sunt un părinte bun, nu am nici o valoare.
 4. valoarea mea ca persoană depinde de cât de bine se comportă şi ce realizează copilul meu.
 5. valoarea mea ca persoană este legată de cum mă descurc ca şi părinte, aşa că mai bine să nu fac greşeli.
 6. nu am nici o valoare de vreme ce copilul meu are atât de multe probleme.
 7. sunt un părinte groaznic pentru că sunt atât de supărat de copilul meu care nu reuşeşte să-şi rezolve complet problemele.

Alternative raţionale pentru părinţi

 1. nu vă blamaţi niciodată pe voi sau pe alţii ca persoane, pentru nimic.
 2. părinăţii îşi provoacă emoţiile, nu copiii lor.
 3. dificultăţile copiilor nu sunt niciodată atât de rele pe cât le consideră părinţii; este bine ca părinţii să nu le exagereze.
 4. succesele sau eşecurile dvs. ca părinte nu determină valoarea dvs. ca persoană.
 5. succesele sau eşecurile copilului nu determină valoarea părintelui ca persoană.

Gânduri iraţionale care cauzează vinovăţia la părinţi

 1. evenimentele negative, trecute sau prezente, sunt atât de neplăcute şi groaznice încât nu mă aştept la o viaţă normală pentru copilul meu;
 2. este groaznic pentru copilul meu să sufere şi trebuie să previn acest lucru cu orice preţ
 3. sunt singurul vinovat pentru problemele copilului meu
 4. dacă fac o greşeală, copilul meu va fi afectat pentru totdeauna.
 5. aş fi putut şi ar fi trebuit să fac ceva pentru a preveni problemele copilului meu.
 6. sunt responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă copilului meu.
 7. copilul meu este pedepsit şi suferă datorită incompetenţei şi greşelilor mele.
 8. trebuie să fac întotdeauna ce este bine pentru copilul meu.

Alternative raţionale pentru părinţi

 1. părinţii nu sunt singura cauză pentru problemele copiilor lor.
 2. părinţii nu pot controla întotdeauna situaţiile şi nu pot preveni toate lucrurile rele.
 3. copiii pot depăşi multe din greutăţi.
 4. copiii pot tolera frustrarea.
 5. dacă părinţii ar fi ştiut mai bine, s-ar fi comportat mai bine.
 6. deşi este de dorit să fii un părinte perfect, nu este nici o lege în univers care spune că trebuie să fii aşa. Părinţii sunt persoane imperfecte care comit greşeli în creşterea copiilor şi nu merită să fie pedepsiţi şi condamnaţi pentru greşelile lor. Au nevoie să înveţe alte metode de a se relaţiona la copii.

Metode de creştere a nivelului de acceptare necondiţionată de sine şi a altora

Învăţaţi să faceţi diferenţă între responsabilitate şi vinovăţie. Sunteţi responsabili pentru comportamentele dumneavoastră deoarece dumneavoastră le-aţi comis şi deoarece aţi fi putut decide să acţionaţi altfel. Însă faptul că aţi comis aceste fapte nu vă fac pe dumenavoastră persoane lipsite de valoare. Spuneţi-vă acestea chiar şi atunci când ceilalţi încearcă să vă învinovăţească şi nu vă lăsaţi cumprinşi de disperare. Suferinţa emoţională nu este de folos în acest caz.

ABC – Când vă daţi seama că sunteţi deprimaţi identificaţi credinţele absolutiste (trebuie) şi de evaluare globală şi schimbaţi-le în variantele raţionale ale acestora cu ajutorul fişei de automonitorizare după modelul ABC prezentat. Exersaţi zilnic!

Expunerea  – Identificaţi o situaţie în care de obicei vă evaluaţi global. Analizaţi-vă gândurile iraţionale, stabiliţi care sunt variantele raţionale ale acestora şi pe urmă confruntaţi-vă cu situaţia respectivă. Astfel de de situaţii pot fi cele în care ceilalţi ne dezaprobă, vorbitul în public, sitauţiile în care cineva râde de noi.

 • Cardurile raţionale –  după ce v-aţi disputat gândurile luaţi un cartonaş şi scrieţi pe el în partea de sus credinţa iraţională şi în cea de jos pe cea raţională. Purtaţi cu dumenavoastră cartonaşul şi citiţi gândurile pe care le-aţi scris pe el de 8-10 ori pe zi. Acest lucru vă va lua mai puţin de 30 de secunde şi vă va ajuta să vă însuşiţi mai uşor noul gând raţional. Un nou gând are nevoie de aproximativ 21 de zile înainte de a se transforma într-un obicei.

Card cu gânduri raţionale

Gând iraţional: Dacă cineva râde de mine înseamnă că nu sunt o persoană valoroasă.

Gând raţional: Valoarea mea nu depinde de ce crede cineva despre mine. Valoarea mea ca şi fiinţă umană este constantă. Mereu vor fi oameni care vor râde de mine şi alţii care mă vor aprecia. Însă indiferent de atitudinea lor, eu pot decide dacă părerile lor mă vor afecta sau nu. Pot alege să mă simt bine chiar dacă nu sunt pe placul lor. Nu mă poate plăcea toată lumea. Şi nu am nevoie să mă placă toţi pentru a fi fericită.

 • Imageria raţional emotivă – imaginaţi-vă o situaţie în care vă simţiţi deprimată. Simţi emoţia puternică de deprimare pentru un minut. Pe urmă schimbaţi emoţia de deprimare într-o emoţie de tristeţe prin schimbarea gândurilor iraţionale care susţin starea de deprimare. Faceţi zilnic acest exerciţiu. Cu timpul vă veţi putea schimba starea de emoţie negativă disfucţională în timp ce vă confruntaţi cu situaţii de viaţă reală.
 • Proiecţie în timp – această tehnică este concepută pentru a arăta că viaţa cuiva, şi a lumii în general, continuă după ce un eveniment nedorit şi de temut a avut loc. Imaginaţi-vă evenimentul nedorit (de exemplu moartea cuiva drag) şi pe urmă imaginaţi-vă înaintând în timp peste o săptămână, apoi o lună, 6 luni, un an, doi ani şi aşa mai departe. Gândiţi-vă cum vă veţi simţi în fiecare din aceste momente. Veţi observa că viaţa merge înainte, chiar dacă va fi nevoie să faceţi unele modificări. Puteţi folosi această tehnică în situaţii în care vă e frică să pierdeţi unele comodităţi (imaginaţi-vă cum aţi trăi într-o casă fără baie, cu bani mai puţini decât aveţi de obicei, etc.), pierderea unui contract, eşec financiar sau profesional (ex. vi s-a retras atestatul), moartea cuiva drag, dobândirea unui handicap (aţi avut un accident şi aţi rămas cu un handicap), eşecul de a trece un examen, etc.
 • Pastile psihologice – puneţi-vă undeva la vedere pagina cu gândurile raţionale care ajută să ne simţim doar iritaţi dar nu nervoşi şi repetaţi-le de trei ori pe zi. Fiţi atent şi încercaţi să integraţi aceste gânduri în sistemul dumneavoastră de credinţe şi să nu le citiţi doar mecanic.

Pastile psihologice pentru depresie, deprimare

(după Daniel David)

 „Mi-aş dori ca situaţia să fie alta, însă ştiu că dorinţa mea nu devine obligatoriu realitate doar pentru că eu vreau acest lucru.”

„Pot să accept că  în viaţă mi se întâmplă lucruri pe care nu le doresc, deşi este trist.”

„Am greşit comportându-mă astfel, însă eu rămân întotdeauna o persoană valoroasă, prin simplu fapt că sunt om.”

„Poate că această reacţie a mea este o dovadă de slăbiciune, însă asta nu arată valoarea mea ca persoană.”

„Chiar dacă nu mă descurc întotdeauna aşa bine cum mi-aş dori, rămân o persoană bună şi valoroasă şi merit să mă bucur.”

 

 • Citiţi capitolul 10 din „Ghid pentru o viaţă raţională” de Albert Ellis.
Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles