Copiii cu probleme de anxietate prezintă 2 tipuri de îngrijorări: îngrijorări cu privire la posibilitatea de a fi respins de ceilalţi sau de a nu reuşi în ceea ce face şi îngrijorări cu privire la simtomele fiziologice care însoţesc stările de anxietate (fluturaşi în stomac, tremurători, greaţă, încordare musculară, tensiune, plâns facil, etc.). Copiii, la fel ca şi adulţii interpretează simptomele fiziologice ca fiind un pericol exagerat.
Anxietatea este de mai multe tipuri:
- anxietate de performanţă (când este evaluat – examen, test, răspuns oral, prezentare proiect, teză unică, concurs, etc.).
- anxietate socială (copilul este preocupat de ceea ce alţii ar putea gândi despre el, are probleme să vorbească în public sau să dea răspunsuri orale)
- anxietate de disconfort (copilul se îngrijorează de emoţiile sau simptomele fizice pe care le au)
- diferite fobii (de animale, spaţii închise, înălţime, sânge)
Ce pot face părinţii pentru a-şi ajuta copilul să facă faţă reacţiilor fiziologice
- cereţi copilului să spună cuiva (părintelui) despre cum se simte
- ascultaţi copilul. Nu-l criticaţi pentru că simte ce simte.
- explicaţi copilului că ceea ce simte el este ceva obişnuit şi că nu este nimic în neregulă cu el.
- explicaţi copilului că şi alţii se simt frecvent aşa.
- explicaţi că nu este groaznic şi că nu li se va întâmpla nimic, chiar dacă se simt rău.
- învaţaţi-i unele strategii de a se calma (relaxarea, găsirea unor lucruri amuzante de făcut sau găsirea uneo persoane cu care să vorbească).
Ce pot face părinţii pentru a-şi ajuta copiii cu privire la anxietate
- explicaţi copilului că se simte anxios datorită faptului că se îngrijorează în legătură cu faptul de a fi ridicularizat/respins sau de a nu face lucrurile perfect şi de a nu greşi.
- învăţaţi copilul legătura dintre gânduri şi emoţii/comportamente
- învăţaţi copilul ce să facă în diverse situaţii cu care s-ar putea confrunta (când un profesor sau un coleg ar putea vorbi urât cu el, l-ar ridiculiza sau respinge, dacă ar pica la un test, etc)
- învăţaţi-l direct unele gânduri raţionale care să îl ajute să rămână calm, de ex. ”Pot încerca să fac tot ce pot mai bine. Este OK să fac greşeli uneori. Toţi oamenii greşesc. Nu înseamnă că nu am valoare dacă greşesc.” Repetaţi cu copiii aceste gânduri şi folosiţi cartonaşe care să fie la îndemâna acestora pentru a le folosi zilnic.
- Faceţi planuri împreună cu copilul pentru a depăşi situaţia care provoacă anxietate. Faceţi paşi mici pentru recâştigarea încrederii. Dacă este o problemă legată de şcoală sau grădiniţă, implicaţi profesorii pentru a încuraja noul comportament la copil.Image by <a href=”https://pixabay.com/users/ambermb-3121132