,

11/11/2019

Ce am mai facut in 2012

Ce-am-mai-facut-in-2012-1

Zilele acestea am incheiat ultimele rapoarte si am analizat activitatile de anul trecut. Asa cum spuneam intr-o alta postare, anul trecut a fost cel mai bun an al meu si intentionez ca anul acesta sa incerc sa il fac mai bun decat 2012.

Din activitatile derulate in 2012, mentionez cateva:

Programul ”Minte sanatoasa in corp sanatos”, un proiect finantat de Heinken pentru Comunitati.  Dupa ce am lucrat 2 zile la aplicatie (ma bazazem initial pe altcineva sa scrie proiectul) timp in care in jurul meu aveam cativa care tot la 10 minute imi aminteau ca „oricum nu castigam proiectul, nu are rost sa te mai chinui”, am depus aplicatia online cu 2 ore inainte de termenul limita.

La anuntarea castigatorilor am avut surpriza sa vad ca proiectul nostru nu numai ca a castigat finantarea, ci a si avut cel mai mare punctaj pe tara intre toate celelalte proiecte. Din nou, perseverenta mea a avut de castigat.

Obiectivele proiectului au vizat constientizarea populatiei cu privire la problematica sanatatii mintale si a consecintelor stresului asupra sanatatii fizice si mintale, a importantei unui stil de viata sanatos si a miscarii. Depresia va fi a doua cauza de mortalitate in 2020 dupa bolile cardiovasculare, si fiecare din noi poate face ceva pentru a se proteja.

Programul a cuprins: construirea unui parc de aventura, zilele miscarii targumuresene si cursuri antistres pentru 654 de persoane. In cadrul programului s-au imprastiat 14.000 de flyere si afise, au fost 4 conferinte de presa si mai multe interviuri la televiziunile locale si nationale, precum si aparitii in media scrisa. Detalii despre proiect gasesti pe situl programului: www.mures-sanatos.ro

In cadrul proiectului am construit un mini adventure Park la Platoul Cornesti, langa gradina Zoologica. Aici am avut rol de „de toate”. Designul a fost facut de colegul meu, iar eu impreuna cu altii am functionat ca si mesterii si calfele lui Manole. Astfel, am carat materiale, am cioplit copaci, am intins corzi de metal, am vopsit platforme, am tinut placile de la panoul de catarare, am adus scule, am comandat mancare, am platit furnizorii, am stabilit parteneriatul cu Primaria si am obtinut toate abrobarile necesare. Am apucat sa mai si dorm si sa fac terapie la cabinet intre timp 🙂

Ce a iesit puteti vedea aici:

In ultimul week-end din Septembrie am organizat Zilele Miscarii Tirgumuresene. Obiectivul Asociatiei Sanatate si Speranta este de a promova un stil de viata sanatos, iar in cadrul Zilelor Miscarii am incercat sa oferim populatiei orasului cat mai multe variante de miscare.

Astfel, cei peste 4000 de oameni prezenti au putut sa probeze obstacolele la inaltime, sa traga cu arcul, sa participe la stafeta, la o tura cu bicicleta, la trekking prin padurile din jurul orasului, sa faca aerobic pe role, sau cu rolele sau trotineta pentru copii.

Sper sa putem reedita evenimentul si anul acesta, si astfel sa devina o traditie.

Tot in cadrul programului „Minte sanatoasa in corp sanatos” am organizat 120 de sesiuni de training  de „Managementul stresului” pentru 564 de persoane.

In cadrul programului oamenii au invatat sa isi controleze stresul prin controlul gandurilor, sa aiba grija la alimentatie si la stilul de viata si importanta miscarii in ceea ce priveste propria sanatate.

 In 2012 am organizat, tot in parteneriat cu Primaria Tg-Mures, Crosul Mobilitatii, la sfarsitul Saptamanii Mobilitatii, activitate ce face parte dintr-un program international de propagare a sportului in masa. Cu aceasta ocazie am participat pentru prima data la Critical Mass si am primit bonus o poza cu Campionul Olimpic Eduard Novak.

Am participat la 3 maratoane montane.

Primul, in Bucegi, iar experienta o poti citi aici, in articolul: Ce inveti cand nu termini un maraton montan desi esti intr-o conditie fizica de zile mari. Aceasta a fost una din cele mai puternice lectii invatate anul trecut. Am invatat sa renunt la obiectivele mele desi puteam sa le ating pentru ca cel de langa mine nu reusea sa tina ritmul. A fost o lupta a eului in care am invatat ca in viata nu conteaza cat de mult reusesti sa faci ci cu ce atitudine. Pentru mine este important sa ma aliniez la valorile in care cred si sa nu reununt la ele in functie de circumstante.

Al doilea, in Fagaras. Am plecat de la Balea si am facut Negoiu, intoarcere la Capra si plecare spre Moldoveanu si intoarcere la Balea. Descrierea completa a experientei o poti citi in articolul: Cum termini primul maraton montan pe cei mai inalti 2 munti din Romania.

Al treilea maraton montan, a fost in Piatra Craiului. De data asta am fost singura. Acesta a fost momentul in care am invatat sa imi mai depasesc o limita mentala spunandu-mi simplu: „De ce nu as putea termina in mai putin de 10 ore?” Eu estimasem ca nu am cum sa termin 42 de km cu o diferenta de nivel de 2200 de metri in mai putin de 14 ore. Am terminat in 9 ore. Da, mi-a  fost greu, mi-au tremurat picioarele, mi-au cazut 2 unghii, insa am reusit sa imi inving limitele fizice si mintale. A fost momentul in care am vazut ce inseamna spirit de echipa si sa ajuti pe cei de langa tine sau, din contra, sa calci in picioare pe ceilalti pentru ca sa castigi timp.

A fost un moment in care, ca de obicei, am incercat sa ma simt bine si sa savurez momentul din plin si sa nu concurez cu ceilalti, ci doar cu mine insumi. Mi-am dat seama ca alerg extrem de bine pe coborari si mi-e mult mai greu la urcare. Poate am sa scriu un articol in viitor despre experienta mea in Piatra Craiului.

Tot in 2012 am fost ca si voluntar la Crucea Rosia in satele inzapezite din Moldova. In mai putin de 2 ore am dezapezit autobusul cu care copiii mergeau la scoala si am incercat sa le oferim satenilor care se certasera timp de 2 saptamani o lectie de civica spunandu-le ca ce am facut noi puteau face si ei daca nu se certau intre ei. Am vazut oameni la limita existentei si care reuseau totusi sa zambeasca. I-am apreciat enorm.

In 2012 am umblat pe o gramada de munti. Asta e bucuria mea suprema. Am facut Hasmasul, Ceahlaul, Calimanii, Bucegii, Fagarasii, Piatra Craiului, Harghita.

Am organizat 3 tabere de aventura si o gramada de activitati outdoor pentru copii, cursuri pentru parinti si profesori.

Tot in 2012 am pornit proiectul „Fii propriul psiholog” unde intentionez sa ajut cat mai multi oameni sa invinga stresul din viata lor, sa se inteleaga mai bine cu ei insisi si cu cei din jur si sa traiasca o viata mai linistita.  Scriu si ofer consultanta pe probleme legate de stres, furie, anxietate, depresie, relatii, parening si pentru profesori.

Cred intr-o societate mai buna care incepe cu mine si cu ceea ce ofer eu.

Daca consideri ca ceea ce fac este util, te invit sa redirectionezi cei 2% din impozitul care ti-a fost deja retras din salariul de anul trecut catre Asociatia Sanatate si Speranta.

Stiu ca sumele care  sunt directionate de la o singura persoana sunt mici si media este undeva intre 10-30Ron/persoana. Insa, daca 10-15 persoane fac acest lucru, noi putem deja sa sustinem un program de prevenire a depresiei si suicidului la adolestecenti sau un workshop de supravietuire la Platoul Cornesti.

Formularul pentru directionarea celor 2% il gasesti AICI sau pe situl Asociatiei.

Te invit  sa aflai mai multe informatii despre Asociatia Sanatate si Speranta intrand pe site-ul: www.sanatatesisperanta.ro

Mai multe poze gasesti pe pagina mea personala de facebook:
.
.
Mai jos am pregatit un material in imagini in care am incercat sa surprind farame din anul 2012.
.
.

http://youtu.be/Q29tdxpBTts

Iti multumesc ca ma citesti.
Sim
Image by <a href=”https://pixabay.com/users/thedigitalartist-202249
Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles