25/12/2020

Bullyingul începe cu părinții si profesorii

4-1

S-a dat legea bullyingului. Saptamana viitoare se incepe lucru la elaborarea normelor de implementare a legii. Din punctul meu de vedere, nu avem cum sa oprim copiii din a face bullying unul asupra altuia decat daca ne oprim noi. Daca noi devenim agresorul agresorului, nimic nu se schimba.

Bullyingul incepe cu parintii

Bullyingul incepe acasa. Bullying inseamna sa pui presiune emotionala, psihologica sau fizica asupra cuiva mai slab decat tine.

Bullyingul incepe cu strigatul la copil: „de ce ai facut asta? Atata te-a dus capul?”

Bullyingul incepe cu facutul de rusine: „Nu ti-e rusine? Ce va spune lumea? Ma faci de ras. Rad ceilalti de tine daca….”

Bullyingul incepe cu invinovatirea si reprosurile: „Tu esti de vina! Nimic din ce faci nu este bine. Niciodata nu reusesti sa… Fratele tau de ce poate si tu nu? Nu te uiti la tine? M-am saturat. Mi-e greu. Fac astea pentru tine. Castig, iti dau de mancare si tu nici macar nu inveti. ”

Bullyingul incepe cu furia si nemultumirea: „Iar te joci pe telefon. Misca-te odata. Nu am tot timpul din lume. Treci naibii la invatat odata. De cate ori sa-ti repet?”

Bullyingul incepe cu loviturile, da cu palmele alea care noi adultii credem ca sunt inofensive, cu impinsul, cu stransul de gat si cu orice ii atinge corpul.

Bullyingul incepe cu profesorii

Bullyingul incepe cu nemultumirea mea cand intru la clasa si trantesc catalogul pe catedra.

Bullyingul incepe cand ii fac de rusine crezand ca asa invata. Cand il compar, stigmatizez in fata celorlalti, cand fac referire la hainele, corpul sau competentele lui.

Bullyingul incepe cand ii spun ca e prost, ca nu va iesi nimic bun din el.

Buyllyingul incepe cu tema pe care i-o inspir ca „Nu vei lua examenul. Nu vei sti la teza. Am sa-ti chem parintii la scoala”

Bullyingul incepe cu faptul ca nu stiu sa gestionez problemele de comportament ale elevilor si ii scot la raspuns cand vorbesc intre ei si nu sunt atenti.

Bullyingul incepe cu faptul ca eu petrec jumatate din ora cu frustrarile mele personale, vorbind despre viata mea, despre cat ma sacrific eu pentru elevii mei si cu reprosurile ca ei nu invata si nu sunt atenti si nu sunt recunoscatori.

Bullyingul incepe cu plictiseala de la orele mele lispiste de viata. Atunci cand elevul dispare mental din clasa pentru ca eu insumi sunt plictisit de ceea ce fac. Eu nu transmit doar informatii. Asta o face Google. Eu transmit pasiune, valori, atitudini de viata.

Bullyingul incepe cand ii scot la tabla sa-i pedepsesc. Sau cand dau test la toata clasa pentru ca m-am enervat ca cineva a facut ceva.

Bullyingul incepe cand spun notele in public si creez o ierarhie intre ei. Este incalcarea dreptului la imagine al copilului. Este libertatea lui sa spuna cuiva ce nota a luat. Eu nu am niciun drept sa fac asta. Dar elevul nu stie.

Bullyingul incepe cand ii amenint cu teste, teze, note scazute la purtare sau cu corijenta. Elevul simte ca e nedrept, dar nu stie ca e ilegal. Ce sa mai spun de imoral sau lipsit de etica? Si chiar daca ar sti, e prea speriat sa faca ceva.

Bullyingul incepe cand il critic in fata clasei crezand ca asa il educ. Nu vad in spatele zidului dorinta lui de afirmare si rusinea de ce spun ceilalti. Nu stiu ca unii se gandesc sa se sinucida si altii sa se razbune.

Bullyingul incepe cand devin abuzatorul abuzatorului. Cand tip la cel ce a tipat la alt copil. Cand trag de cel care a lovit alt copil. Ce il invat?

Bullyingul incepe cand nu tin cont de nivelul lor de dezvoltare, de numarul de repetari pentru o anumita informatie si ii alerg prin programa, reprosandu-le ca se misca prea incet si nu se implica.

Bullyingul incepe cand eu ca profesor nu cunosc nevoile lui emotionale. Cand nu vad ca are probleme emotionale, ca poate parintii au divortat, ca poate nu are pantofi in picioare, ca poate ii e teama, frig, foame, ca a fost umilit in curtea scolii si ca eu continui sa fac asta la clasa.

Bullyingul incepe cand eu dau tonul si ei continua dupa ce eu ies din clasa. Cand eu ma iau de un elev, ceilalti 3-4 cu tendinte de violente din clasa, vor continua procesul dupa ce eu ies din clasa triumfator ca i-am spus si pregatita sa ma plang in sala profesorala de „generatia asta cu care nu te poti intelege” – ceea ce incalca, din nou, dreptul la intimitate si imagine al elevului.

Solutia pentru bulyying in scoala

1. Cum se invata comportamentele

E nevoie sa intelegem ca agresarea agresorului nu va rezolva problema. Ca noi adultii suntem modelul lor de comportament. Ca nu e suficient sa-i spui ce nu vrei de la el, e nevoie sa-i arati, prin exemplu, ce vrei sa faca.

Comportamentele noastre sunt niste programe emotionale. Asa suntem obisnuiti. Asa sunt programate corpul, mintea si emotiile noastre sa functioneze. Suntem obisnuiti sa tipam sau sa vorbim frumos. Suntem obisnuiti sa lovim sau sa atingem cu blandete.2415

Nu poti schimba un program doar pretinzand sa nu existe. E nevoie sa instalezi altul. Adica e nevoie sa le arati copiilor alte modele, alte programe si sa-i ajuti sa isi instaleze alte programe.

Instalarea unui program se face prin REPETARE. MULTE REPETARI.

Exemplu: Daca un copil ii spune altui copil „prostule”, indiferent cat il certi, cat il pedepsesti, el nu va avea instalat programul „aprecieri – cuvinte frumoase”. E nevoie, initial, sa il ajuti sa le spuna.

Astfel ca atunci cand programul „prostule” a fost activat, ii ceri sa spuna 3 aprecieri. La unii e nevoie de 10 repetari, insa la altii va fi nevoie de sute de repetari. Depinde de contextul in care a crescut copilul si de ranile emotionale pe care acesta le are.

2. Eu profesorul, sunt un model pentru elev

Dar pentru a face asta e nevoie in primul rand ca eu, profesorul, sa incetez orice forma de bullying.

Exista lege impotriva bullyingului/abuzului emotional din 2004. Insa, elevii si parintii nu au stiut sa se foloseasca de ea. Da, din 2004 elevii si parintii pot depune plangere penala pentru ca profesorii folosesc, chiar si inconstient, formele de bullying de mai sus.

3. Schimbarea sistemului

Stiu ca schimbarea va aparea in momentul in care vor exista consecinte legale asupra acestui comportament. E nevoie de o masa critica de parinti si elevi care sa constientizeze ca sanatatea mentala este mai importanta decat notele si mai e nevoie de cativa curajosi care isi asuma riscul sa depuna plangeri penale si de cativa profesori care vor fi sanctionati pentru acest comportament.

Ceilalti se vor adapta. Unii vor pleca din sistem, altii se vor revolta iar altii se vor conforma. In sistem exista profesori care inteleg aceste principii. E nevoie sa prinda curaj si sa stie ca modul lor de abordare al elevilor este ok si ca au sprijinul parintilor si al elevilor.

4. Exista solutii

Toate programele functionale pentru bullying si studiile de specialitate, arata ca e nevoie de o schimbare a tuturor factorilor implicati in bullying pentru ca acestea sa fie eficiente.

In articolul urmator vom discuta despre cei 4 factori implicati in bullying si solutii la nivelul fiecaruia: socala/fammilia, victima, agresorul, martorii.

Echipa Pasaport pentru Succes a dezvoltat si implementat in scoli programul „Inteligenta Emotionala in Scoala, nu Bullying.” Programul este derulat in scolile in care atat profesorii cat si parintii se implica in proces.

De ce apelam inca la rusine, teama, vinovatie in educatia copiilor

Am spus mai sus ca emotiile si comportamentele sunt niste programe emotionale. Asa ne-am obisnuit sa ne comportam si sa simtim.

Ne-am obisnuit sa tipam la copii sau sa vorbim calm. Ne-am obisnuit sa ne speriem sau sa avem curaj.

Am invatat aceste programe in perioada intrauterina si in primii 7 ani cand creierul nostru a fost cel mai suscetibil la invatare. Atunci cand ni se da cea mai putina atentie „lasa ca e mic si nu intelege”. De fapt, intelegem tot. Pentru ca nu e nevoie de cuvinte ca sa invatam tipare emotionale.

E suficient ca mama sa fie tematoare ca sa invatam si noi teama. E suficient ca parintii sa se certe pentru a invata si noi sa ne certam.

Noi am invatat de la parintii nostri aceste programe emotionale si le transmitem copiilor nostri.

Aplicatie practica:

Te rog scrie o lista cu 10 lucruri care nu iti plac la mama/tatal tau. Mai scrie o lista cu 10 lucruri care nu iti plac la copilul/elevul tau. Acum, te rog, taie de pe lista pe cele pe care le faci si tu.

Care e cuvantul care iti vine in minte? Wow? Socant? Nu m-am gandit niciodata ca eu…?

Te iubesc si stiu ca schimbarea incepe cu mine insumi

Cu drag,

Sim Sim

 

Foto: Pixabay

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles