11/11/2019

Aștept ca copilul să facă 18 ani ca să divorțez

Astept-ca-copilul-sa-faca-18-ani-ca-sa-divortez

Anul trecut am fost cautata de o doamna superba, desteapta si descurcareata. Era casatorita si avea doi copii frumosi si destepti. Nu se intelegea de mult cu sotul. Acesta se certa cu ea, nu contribuia la costurile casei sau la educatia copiilor. Mai mult, lua partea unuia dintre copii si ii spunea celuilalt ca nu e bun de nimic, ca e prost ca mama-sa si ca nu va iesi nimic bun din el.

Printre lacrimi si suspine aceasta a spus: “Nu mai pot. Simt ca mi s-au terminat puterile. Astept sa faca copiii 18 ani si divortez”.

La cateva saptamani diferenta am o alta discutie cu un domn respectabil care avea o fetita de 10 ani si o relatie extraconjugala cu o femeie cu care intentiona sa fie dupa ce fetita lui facea 18 ani.

I-am intrebat pe ei si pe multi altii de ce la 18 ani si nu la 7, 10, 14, 15 ani? Invariabil, raspunsul lor a fost: sa nu sufere copiii.

M-a uimit mereu logica fiintei umane. Mi-ar placea sa inteleg cu ce e diferita suferinta la 4 ani de cea de la 8, 10,20,30 sau 40 de ani?

Divortul este o experienta care iti schimba viata. Dupa divort, copilaria este diferita. Adolescenta este diferita. Viata de adult este diferita.

Copiii mei plangeau de fiecare data cand tatal lor pleca. Dupa ce pleca tot ce puteam face era sa-i tin in brate si sa astept sa li se opreasca lacrimile si oftaturile. Cel mai dificil mi-a fost sa privesc durerea copiilor si sa nu pot face nimic.”

Sunt mii de astfel de experiente si povesti in viata de zi cu zi. Imposibil sa nu traiesti si tu una sau sa nu fi auzit astfel de istorii la pritenii si cunoscutii tai.

Si totusi exista ceva mai grav decat experienta divortului pentru copii: faptul ca parintii lor nu se iubesc si ei asista la aceasta.

Copiii invata din relatia parintilor cum vor relationa in viata de adult, cum isi vor alege partenerul si cum se vor comporta in momentele dificile ale vietii si relatiei. Parintii se focuseaza prea mult pe experienta divortului in sine si nu isi dau seama de raul pe care il produc copiilor prin modelul de viata defectous la care acestia asista.

Sunt parinti care au vieti separate, dorm in paturi sau camere separate, doar locuiesc impreuna deoarece exista copiii.

Copiii vad si ceea ce nu spun parintii. Copiii simt! Copiii intuiesc si isi creeaza propria lume in care de multe ori se refugiaza sau isi explica viata!

Le-ar fi mult mai usor sa asiste la o despartire civilizata, fara reprosuri, fara a trage si a imparti programul copilului, fara a arunca copilul de la unul la altul, fara a incerca sa opreasca celalalt parinte sa isi viziteze copilul, fara sa se certe cine ia frigiderul si cine ia masina de spalat, fara sa auda de la mama cat de lenes si prost e tata si de la tata cat de curva si tampita e mama.

Multi copiii dezvolta probleme de comportament, violenta, incapatanare, comportamente sexuale precoce sau riscante, consum de droguri, etc, ca lipsa a controlului parental eficient si a conflictelor dintre parinti in timp ce acestia se invinovatesc unul pe altul si afirma la unison cu specialistii in domeniu: divortul e de vina!

Da, desi e dureros, copiii se adapteaza mai usor la divort decat la o viata lipsita de dragoste si respect.
Si stii ce-i culmea? Ca peste cativa ani acesti parinti ii reproseaza copilului cand acesta nu se conformeaza dorintelor lui: stii cate am suferit si am indurat eu pentru tine?

Data viitoare cand te confrunti cu aceasta idee, fie ca e a ta sau a prietenilor tai, aminteste-ti ca din relatia cu partenerul copiii invata sa fie fericiti sau nefericiti.

Nu am incurajat si nu incurajez niciodata divortul. Cred, insa, ca multi oameni se casatoresc si nu sunt pregatiti pentru pasul respectiv sau nu se potriveste cu partenerul si ajung, astfel, sa isi distruga unii altora vietile.

Decat o viata chinuita, mai bine o viata in care fiecare contribuie cu ce poate la dezvoltarea lui si a copiilor pe care i-a procreat.

Iti doresc sa iti construiesti o viata frumoasa si implinita si un mediu cald si iubitor pentru copiii tai.

Cu drag,
Simona Ciff

Iti multumesc ca ma citesti si apreciez daca lasi un comentariu sau dai un share la postare pentru a ajunge la cat mai multi parinti, in beneficiul lor si al copiilor.

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles