Vrei să te înțelegi mai bine pe tine și pe cei din jur?

Într-o lume în care notele nu mai sunt suficiente, inteligența emoțională a devenit una dintre cele mai căutate abilități. Pe blogul Pașaport pentru Succes găsești articole clare, exerciții și teste de inteligență emoțională care te ajută să înțelegi cum reacționezi în relații, cum îți gestionezi emoțiile și cum poți să-ți crești încrederea în tine.
Totul explicat simplu, fără jargon psihologic – ca să aplici ușor în viața reală.

Cum anxietatea părinților influențează dezvoltarea copiilor

Cum anxietatea părinților influențează dezvoltarea copiilor

Să-mi fie teamă? Să fug? Să lupt? Ce este anxietatea?

Teama este o caracteristică a speciei umane. Aceasta are efecte benefice și adaptative în anumite situații, cum sunt, de exemplu, cele de pericol. Teama că ceva ni se va putea întâmpla ne ajută să ne activăm forțele pentru a fugi sau a face ceva pentru a scăpa. Gândiți-vă la oameni care, în situații disperate, au făcut lucruri care în mod normal nu le-ar fi putut face: au alergat cu viteză mare, au ridicat greutăți, au sărit de la înălțimi mari etc.

Din păcate, există multe tipuri de anxietate. Anxietatea sănătoasă – vigilența, îngrijorarea, precauția – ne ajută să obținem ce vrem și să evităm ceea ce nu dorim. De aceea, este bine că îngrijorarea ne ajută să ne asigurăm când trecem strada, să conducem cu viteze rezonabile, să nu consumăm otravă, să evităm să umblăm noaptea pe străzi etc. Anxietatea sănătoasă ne menține viața.

Anxietatea nesănătoasă, însă, ne afectează viața de zi cu zi. Imaginați-vă o persoană care refuză să treacă strada pentru a nu suferi un accident, se uită dezorganizat în toate direcțiile înainte de a trece și cauzează astfel un accident, nu iese deloc din casă de teamă să nu i se întâmple ceva rău, nu îi permite copilului să aleagă pentru a nu cădea, îl îmbracă excesiv pentru a nu răci etc.

Concluzia la cele de mai sus este că anxietatea sănătoasă ne ajută să ne păstrăm viața și să ne atingem scopurile; anxietatea nesănătoasă face, de multe ori, opusul. O persoană care se îngrijorează excesiv își pierde controlul, se teme și în situații de risc minor, fiind foarte stresată aproape tot timpul.

Mulți părinți își cresc copiii având mereu frică că ceva rău s-ar putea întâmpla. Astfel, îi superprotejează pe copii, nedându-le voie să experimenteze diverse lucruri din teama de a nu se întâmpla ceva „groaznic”. Sunt părinți care îl opresc pe copil să alerge pentru că nu cumva acesta să cadă; nu îi lasă să se cațăre în copaci pentru că s-ar putea să cadă și să-și rupă mâna sau piciorul; am întâlnit părinți care primiseră role pentru fetița pe care o aveau în plasament și nu îi permiteau acesteia să meargă cu ele deoarece părinților le era frică că aceasta își va rupe picioarele. Alți părinți își îmbracă excesiv copilul din teama ca acesta să nu răcească.

Pe lângă temerile de ordin fizic, ca cele descrise mai sus, părinții prezintă temeri de ordin social: „îmbracă-te frumos să nu râdă copiii de tine”. Ce înțelege copilul este că va trebui să se conformeze părerilor celorlalți pentru a evita cu orice preț ca ceilalți să râdă de el, iar dacă vor râde, acesta va fi cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Să ne gândim pentru o clipă: putem evita cu desăvârșire ca cineva să nu râdă de noi? Dacă suntem sinceri cu noi înșine, ne vom da seama că, indiferent cât de mult ne-am dori aceasta, pe parcursul vieții cineva va râde de noi.

Cum vom reacționa când aceasta se va întâmpla dacă noi considerăm că acest lucru este groaznic? Cum va reacționa copilul pe care l-am învățat să evite cu orice preț dezaprobarea celorlalți? Va ști el oare să treacă cu bine peste aceste situații? Ceea ce învață copiii să facă va fi să se compare mereu cu ceilalți și să depindă de părerea celorlalți. De ce să ne mirăm atunci că o adolescentă nu mai îmbracă o bluză nou-nouță pentru că cineva i-a spus că e urâtă? De ce ne-am mira ca și părinți când copilul nostru a acceptat să se drogheze pentru că prietenii lui i-au cerut asta? Are rost să-l criticați și să-i spuneți: „Tu ești atât de prost încât nu ai putut să le spui NU?” Cine l-a învățat să-i fie frică de a fi respins de ceilalți, de a-i fi frică să decidă singur de teama de a nu fi luat în râs?

Astfel de acțiuni duc, de multe ori, la „handicaparea” copilului, deoarece acesta nu învață să se descurce în diverse situații și, în plus, dezvoltă el însuși teama de a încerca. Părinții temători își învață copiii să se teamă. Copiii învață experimentând. De multe ori, părinții încearcă să-i ferească de neplăceri și le limitează astfel dezvoltarea și dobândirea autonomiei copilului.

Sunt cazuri de părinți care nu permit copiilor de șase/șapte ani să-și ungă felia de pâine pentru a nu se murdări pe mâini și pentru a nu murdări fața de masă. Cum va învăța copilul acela să-și ungă felia de pâine?

Părinții anxioși sunt neliniștiți și aproape tot timpul supărați. Aceștia văd pericole peste tot.

Simptomele anxietăţii:
Respiraţie întretăiată, creşterea ritmului respiraţiei, presiune la nivelul pieptului, senzaţie de înec, transpiraţie, mâini reci sau calde, creşterea pulsului, senzaţie de leşin, creşterea presiunii arteriale, pierderea apetitului, ameţeli, disconfort abdominal, stări de greaţă şi vărsături, tremurături, clipitul ochilor, amorţirea picioarelor, insomnie

Situaţii în care s-ar putea să deveniţi anxios:
Situaţii în care e nevoie să socializaţi cu alte persoane ; Vorbitul în public ; Căutarea unui loc de muncă ; Vorbitul cu şeful dumneavoastră ; Intervenţii medicale ; Modficări care pot apărea în viaţa dumneavoastră (divorţ, mutatul în altă localitate, decesul unei persoane dragi, etc) ; Teamă de anumite animale ; Teama de a folosi liftul ; Teama de înălţimi ; Teama de spaţii deschise

Consecinţe ale anxietăţii în creşterea copiilor:

Părinţii anxioşi au tendinţa de a fi hiperprotectori. Încearcă să-şi salveze copii de orice neplăceri şi nu îi lasă să exerimenteze lucruri noi, aceştia neştiind cum să îşi rezolve problemele cu care se confruntă.

Copiii crescuţi de părinţi anxioşi vor învăţa, la rândul lor, să se teamă. Nu vor avea iniţiativă şi vor fi lipsiţi de multe experienţe plăcute în această viaţă.

Frica se extinde – cu timpul părinţilor anxioşi le va fi frică de tot mai multe lucruri.

Celor cărora le e teamă că ceilalţi nu i-ar aproba, vor acţiona conform părerilor altora, deşi acelea s-ar putea să fie greşite.

Anxioşii nu gândesc logic, sunt neliniştiţi şi nu pot găsi soluţii eficiente la problemele cu care se confruntă.

Credinţele iraţionale care cauzează anxietatea disfuncţională:

Anxietatea disfuncţională este bazată pe evaluarea situaţiei nedorite ca fiind mai rea de 100%, ca fiind fără soluţie, de nesuportat. Credinţele iraţionale care o declanşează sunt:

Nu trebuie să se întâmple.

E groaznic, mai rău de atât nu se poate.

Nu pot suporta.

Anxioşii cred de cele mai multe ori că dacă se îngrijorează evenimentul de care le e teamă şi nu doresc să nu se întâmple, nu va avea loc. Adevărul este că îngrijorearea nu are niciun efect asupra faptului în sine. Dacă eu mă îngrijorez acasă că soţul meu ar putea avea un accident cu maşina, faptul că mă îngrijorez nu va face ca el să nu aibă un accident. Evitarea accidentului depinde în totalitate de el şi ceilalţi participanţi la trafic.

Metode de transformare a anxietății

Relaxarevezi metode de relaxare. Învăţaţi metodele de relaxare şi alegeţi-o pe cea care vi se potriveşte cel mai bine. Exersaţi şi învăţaţi să vă relaxaţi singur.

ABC – Automonitorizarea credinţelor iraţionale care conduc la anxietate. Repetaţi-vă şi recunoaşteţi zilnic că dumneavoastră sunteţi responsabili de crearea emoţiilor dumneavoastră de teamă. Urmăriţi care sunt cele mai frecvente situaţii în care vă creaţi emoţiile de anxietate şi identificaţi iar pe urmă modificaţi credinţa iraţională care vă cauzează distresul emoţional. Folosiţi fişele de automonitorizare din acest manual.

Cartonoşe cu răspunsuri raţionale: un alt exerciţiu care ajută mult constă în a identifica situaţiile în care de obicei vă simţiţi anxioşi, scrieţi pe cartonaş gândurile raţionale la care să vă gândiţi în acele momente şi replicile verbale pe care le-aţi putea exprima. Afişaţi la vedere aceste cartonaşe şi citiţi-le de câteva ori pe zi.

Acceptaţi lucrurile pe care nu le puteţi schimba. Nu uitaţi că ceea ce există, există. Dacă ceva iremediabil s-a întâmplat, nu putem schimba acest fapt. De aceea este mai productiv să facem ceea ce stă în puterea noastră pentru a preveni anumite evenimente nedorite şi să acceptăm că uneori indiferent ceea ce facem, unele evenimente neplăcute sau nedorite de noi vor avea totuşi loc. Cu cât acceptăm mai repede realitatea cu atât ne vom putea bucura mai mult de viaţă.

Desensibilizare – confruntaţi-vă cu situaţiile de care vă este teamă. Asumaţi-vă riscuri. De câte ori evitaţi ceva din cauză că vă temeţi, practic deveniţi tot mai anxios în situaţia respectivă. De fiecare dată când faceţi ceva în ciuda fricii, aceasta se diminuează. Confruntaţi-vă cu lucrurile/situaţiile de care vă este teamă în paşi mici, treptaţi. Deşi s-ar putea să vă simţiţi înspăimântaţi la început, treptat cu fiecare pas, veţi observa că teamă începe să se diminueze şi vă veţi simţi mai confortabil. De exemplu pentru cineva căruia îi este frică de paiejeni – cu cât veţi evita mai mult contactul cu aceştia cu atât vă va fi mai frică. Începeţi prin a privi un păianjen mort. Pe urmă atingeţi-l până reuşiţi să-l luaţi în mână. Priviţi pe urmă un paienjen viu, atingeţi-l până veţi reuşi să-l luaţi în mână.

Albert Ellis spune:Ar fi mult mai simplu dacă am accepta situaţiile neplăcute pe care nu le puteţi schimba. Ceea ce există, există. Dacă include nenorociri şi frustrări, puteţi să priviţi situaţia aceasta ca nefavorabilă. Dar să nu o definiţi ca fiind catastrofală şi groaznică. Atâta timp cât încă trăiţi, sunteţi stâpânii soartei dumneavoastră emoţionale… Situaţiile nefavorabile vă pot bloca şi distruge scopurile. Câteodată, ele pot chiar să vă spulbere speranţele. Dar ele nu vă pot distruge pe deplin. Doar dumneavoastră vă puteţi distruge – dacă credeţi în faptul că ceea ce există trebuie cu necesitate să nu existe sau că, dacă sunteţi împovăraţi de probleme trebuie să vă simţiţi foarte deprimaţi.” (Ghid pentru o viaţă raţională, pg. 172-173).

Continuaţi să practicaţi ABC ul şi celelalte metode prezentate aici. Cu timpul va fi tot mai uşor.

Acesta este un proces. Aveţi răbdare cu dumneavoastră şi luaţi-vă timp să practicaţi ceea ce aţi învsăţat.

Dacă aveţi recăderi, nu renunţaţi. E nevoie de timp pentru a schimba un model de gândire iraţional în unul cât mai raţional posibil.

Cu drag,

Simona Ciff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziua 6
Puzzle Up:
Îmi iau viza pentru viitorul meu

Ultima zi e un ritual de închidere și celebrare. Toate piesele de puzzle din această tabără se așază la locul lor. Fiecare copil își construiește propriul plan de dezvoltare, își adună uneltele în bagajul interior și își ia viza simbolică pentru drumul său spre o versiune mai încrezătoare, mai echilibrată și mai curajoasă a sa.

Copilul tău va participa la:

  • Ambasada „Pașaport pentru Succes” – unde completează o cerere simbolică pentru viza de transformare personală. 

  • Formularul de eliberare a pașaportului – un rezumat clar: ce a învățat despre el/ea și ce pași vrea să urmeze de acum încolo. 

  • Toolkitul personal – fiecare copil pleacă cu instrumentele care funcționează pentru el: exerciții, coduri mentale, comportamente. 

  • Debriefing final – împărtășim momente, descoperiri și recunoașteri între colegi. 

  • Piramida umană – un simbol al încrederii, echilibrului și sprijinului reciproc. 

  • Seminarul cu părinții – copiii și trainerii prezintă transformările, iar părinții înțeleg cum să continue susținerea acasă. 

  • Festivitatea de premiere – fiecare participant este onorat pentru curajul, deschiderea și efortul din aceste zile.



Pentru părinți:

Aceasta este ziua în care vezi cu ochii tăi rezultatul profund al taberei.

Copilul tău nu doar „a participat”, ci și-a clarificat cine este, ce are nevoie și cum își poate construi viața cu mai multă încredere.

Pleacă cu un plan, nu doar cu amintiri.

Pleacă cu un pașaport simbolic, dar cu un drum real în față.

Pleacă schimbat. Iar tu primești cheia pentru a continua această călătorie alături de el.

Ziua 5
Organizare și Perseverență:
Cum îmi țin direcția când apar obstacole

Ziua 5  e despre cum ne organizăm energia și timpul, ca să putem construi încrederea pas cu pas, chiar și atunci când nu avem chef sau totul pare greu. Învățăm cum să facem ordine în haosul de sarcini, emoții și distrageri. Aici începe perseverența adevărată.

Copilul tău va învăța:

  • Relația dintre timp, activități și energie – și cum le poate folosi conștient, nu la întâmplare.
  • Care sunt ciclurile sale de energie – când e mai eficient, când are nevoie de pauză.
  • Cine sunt hoții de energie – aplicații, gânduri, oameni, obiceiuri – și cum să îi oprească.
  • Soluții clare pentru a-și regenera energia – fizică, emoțională și mentală.
  • Care activități îi scad productivitatea și cum să le gestioneze (fără vină, dar cu responsabilitate).
  • Cum să prioritizeze logic, nu emoțional – adică să nu fugă de ce e greu, dar important.
  • Cum recunoaște hoții de timp și triggerii emoționali care îl fac să amâne sau să renunțe.
  • Revenim la formula încrederii în sine – și vedem cum poate fi aplicată zilnic, inclusiv în organizare.

     



Pentru părinți:

Această zi este despre construcția caracterului. Nu vorbim doar de „planificare”, ci de autodisciplină blândă și perseverență conștientă.

Copilul tău învață să nu se mai lase condus de stări trecătoare.

Își organizează timpul cu sens, nu la întâmplare.

Și mai ales: începe să aibă direcție – știe ce vrea și cum ajunge acolo, pas cu pas.

Ziua 4
Bullying:
Curajul de a fi eu

Ziua în care vorbim despre rănile care dor cel mai tare: respingerea, umilința, excluderea, jignirile. Dar nu doar vorbim – vindecăm și reconstruim. Copilul tău învață că nu e definit de ce i s-a întâmplat și că are puterea de a-și recăpăta demnitatea și vocea.

Copilul tău va învăța:

  • Ce este bullyingul și cum îl recunoaște – inclusiv formele subtile: excluderea, bârfă, presiunea de grup. 

  • Cum se formează identitatea și de ce e important să rămână fidel propriei persoane. 

  • Tehnici de respirație și ancorare în situații dificile, ca să nu mai rămână blocat în tăcere sau frică. 

  • Cum să răspundă calm și ferm când este atacat verbal sau umilit. 

  • Cum să nu mai pună bullyingul în “cutia rușinii” – și să ceară ajutor fără să creadă că e slab. 

  • Cum să fie un aliat pentru colegii care trec prin asta – fără să devină agresor sau să se piardă pe sine. 

  • Curajul de a fi diferit și de a merge pe drumul lui, chiar dacă ceilalți îl judecă.

     



Pentru părinți:
Această zi e despre vindecare și împuternicire. Copilul tău va ști că nu este vina lui dacă cineva îl rănește – și că poate face ceva concret, chiar și în cele mai grele situații.

Învață autoprotecție emoțională și mentală, nu reactivitate sau izolare.

Învață solidaritate și empatie, nu rușine și tăcere.

Și cel mai important: începe să se vadă pe sine cu ochi blânzi și curajoși.

Ziua 3
Relații și Comunicare:
Conectarea începe cu mine

În a treia zi, învățăm arta relațiilor sănătoase. Ne uităm cu sinceritate la prieteniile actuale, învățăm cum funcționează relațiile și ce putem face pentru a ne simți văzuți, respectați și apreciați.

Copilul tău va învăța:

  • 3 legi esențiale ale relațiilor interumane – pentru a înțelege de ce unele relații merg și altele nu. 

  • Banca relațiilor – un model simplu și genial: cum funcționează „extrasul de cont” emoțional, ce înseamnă să faci o depunere într-o relație, cum apar datoriile și creditele între oameni. 

  • Cum să-și facă cunoștințe și prieteni noi, chiar dacă e timid sau are teamă de respingere. 

  • Cum să iasă din cercuri de prieteni toxici, fără vinovăție și cu încredere.

  • Cum să pună limite sănătoase – în mod clar, calm și ferm. 

  • Cum să spună „NU” fără frică, fără agresivitate și fără să piardă respectul celorlalți. 

  • Cum să facă față respingerii, fără să se prăbușească sau să creadă că „nu e suficient de bun”.

     



Pentru părinți:

Această zi este un dar uriaș pentru viața socială și emoțională a copilului tău.
În loc să sufere în tăcere din cauza relațiilor dureroase sau să intre în anturaje greșite, va avea busola interioară pentru a alege ce e sănătos și potrivit pentru el.

Învață să construiască relații bazate pe respect reciproc.

Învață că nu e nevoie să se piardă pe sine pentru a fi acceptat.

Învață cum să-și exprime emoțiile și dorințele fără rușine sau frică.

Ziua 2
Controlul Emoțiilor:
Puterea de a rămâne calm când e greu

În a doua zi, lucrăm cu cele mai intense emoții: frica, furia, rușinea, vinovăția. Într-un mod blând, copilul tău va învăța că emoțiile nu sunt dușmani, ci mesageri. Iar când știe ce să facă cu ele, poate alege cum reacționează – nu mai explodează, nu mai fuge, nu mai paralizează.

Copilul tău va învăța:

  • Cum să-și dea seama ce simte și să nu se mai sperie de emoțiile puternice. 

  • Care sunt gândurile care declanșează emoțiile negative și cum le poate schimba. 

  • Cele 4 Hack Coduri pentru reglare emoțională:
    • „Valoarea mea e aceeași”
    • „Mi-ar plăcea / Aș vrea / Ar fi de preferat” în loc de „Trebuie”
    • „Se poate și mai rău” în loc de „E groaznic”
    • „Nu-mi place, dar pot suporta” în loc de „Nu suport” 

  • Cum să schimbe un gând nerealist cu unul rațional, care îi aduce liniște. 

  • Respirația conștientă și exerciții de calmare a corpului.


În această zi, copilul tău învață să nu mai fie prizonierul emoțiilor lui.
Devine mai stăpân pe sine, mai calm în conflicte, mai deschis la comunicare.

Schimbă automatismele care îi aduceau suferință.

În loc de reacții impulsive, învață să răspundă cu claritate și curaj.

Ziua 1

Încrederea în sine
începe din interior

În prima zi, punem bazele unei încrederi reale, sănătoase și stabile. Nu lucrăm cu aparențe sau sfaturi generale, ci cu instrumente clare și științifice care ajută adolescentul să-și înțeleagă mintea, emoțiile și comportamentele.

Copilul tău va învăța:

  • Ce este și ce nu este încrederea în sine – diferența dintre încredere autentică și masca încrederii.

  • Să recunoască situațiile în care nu are încredere în sine și să nu se mai judece pentru asta.

  • Cum a preluat, fără să știe, programe emoționale din familie – și cum le poate rescrie.

  • Piramida emoțiilor – o hartă clară pentru a înțelege ce simte și de ce.

  • Formula încrederii în sine – cu 3 comportamente nonverbale care schimbă imediat starea.

  • 4 coduri mentale care reconstruiesc imaginea de sine.

  • 10 comportamente-cheie care pot fi exersate zilnic pentru mai multă siguranță în propriile forțe.


Această zi este despre
resetarea fundației interioare. Copilul tău nu va învăța doar „să fie mai încrezător”, ci va înțelege de unde pornește lipsa de încredere și va avea uneltele necesare pentru a o construi, pas cu pas.

Se activează Smart Brain-ul, partea rațională, calmă și curajoasă a creierului.

Se plantează semințele unei identități puternice, conștiente și asumate.

Primești lunar resurse gratuite, povești și idei de susținere emoțională pentru adolescentul tău.
Primești răspunsuri la gânduri care nu-ți dau pace, inspirație sinceră și provocări care te vor motiva.