Iadul și Raiul
Ce frumos e să te îndrăgostești! Ai impresia că zbori, simți că orice e posibil și că tu chiar vei reuși să obții tot ce îți dorești. Cu el vei reuși!
În primele săptămâni (sau luni, cu puțin noroc) treci cu vederea lucrurile care nu îți plac, spunându-ți: „Lasă, o să fie bine. Se schimbă el.” Adevărul e că el nu se schimbă, ci din contră, va fi mai puțin atent decât este acum.
Când cuplurile ajung la mine în terapie, povestea sună de obicei așa:
Povestea ei: „El niciodată nu vorbește cu mine. Eu nu știu ce gândește, nu știu ce simte, nu știu dacă mă iubește. Tot ce știe să facă și să vorbească este despre munca aia inutilă a lui. Cui îi pasă de formulele alea chimice? În plus, nu știe niciodată unde-i sunt lucrurile în casă, nu știe ce să cumpere de la magazin și nu se joacă cu copiii.”
Povestea lui: „Nu știu ce să mai fac. Indiferent ce fac, nu e bine. Când merg acasă, mi-e teamă să intru în casă. Știu că va izbucni scandalul. Îmi vine să îmi iau lumea în cap. Dacă nu ar fi copiii, aș fi plecat de mult. Sunt inutil. Iar tăcerile și supărările ei lungi mă termină. Nu vorbește câte o săptămână. Dacă aș știi măcar de ce! Dragoste nu facem decât când are ea chef și atunci la repezeală. E ca și când mi-ar face un favor. Mă simt ca un cerșetor… Dar critica aia… dacă ar tăcea un pic.”
Mai jos am să îți prezint 7 reguli care pot ajuta un cuplu să își îmbunătățească relația și să aibă o relație cum majoritatea oamenilor de pe acest pământ doar visează că există sau se uită la telenovele ca măcar să fie martori la ea.
Nu promit că cele 7 reguli vor schimba lumea. Nu am pretenția că vor înceta războaiele, crimele, vorbitul urât, amenințările. Însă, pentru cei care vor fi sinceri cu ei înșiși și le vor aplica, poate să facă diferența dintre iad și rai.
Îmi amintesc acum de samuraiul care a mers la un călugăr și i-a cerut acestuia să-l învețe diferența dintre rai și iad.
– Călugăre, spuse el pe un ton agresiv, specific unui om obișnuit să comande, învață-mă despre RAI și IAD!
Micul călugăr, cu o înțelepciune infinită, îl privi în tăcere pe vajnicul luptător și spuse:
– Să te învăț despre RAI și IAD? Nu te-aș putea învăța nimic. Ești murdar, miroși urât, sabia ta este ruginita! Ești dizgrațios, o adevărată rușine pentru samurai! Dispari din fața mea imediat. Nu pot să te suport!
Samuraiul era furios. Atât de furios, încât întreg corpul începuse să-i tremure. Fața i s-a înroșit, mâinile i s-au încleștat și furia îi străbătea întreg corpul. Fără să mai stea pe gânduri, samuraiul a ridicat sabia deasupra capului, pregătindu-se să-l ucidă pe călugăr.
– Acesta este IADUL, spuse liniștit călugărul.
Samuraiul împietri, șocat de răspunsul călugărului. Îl impresionase calmul acestui om mic de statură, care își riscase viața pentru a-i oferi o învățătură despre iad! Samuraiul coborî încet sabia, plin de recunoștință, și inima sa se umplu de o PACE și LINIȘTE cum nu mai cunoscuse.
– Și acesta este RAIUL, adăugă la fel de calm călugărul.
7 reguli ale fericirii în cuplu
Majoritatea oamenilor își doresc să fie fericiți. Ce nu înțeleg ei însă, este că pentru a obține ceva în viață, este nevoie să faci ceva. Vrei succes? E nevoie să muncești. Vrei să ai rezistență? E nevoie să faci mișcare. Vrei să fii sănătos? E nevoie să ai un stil de viață sănătos.
Vrei să fii fericit? Este nevoie să depui eforturi și să muncești la relația ta. Fericirea nu pică peste nimeni. Este rezultatul liniștii tale interioare (care este responsabilitatea ta) și al efortului depus pentru ca relația să funcționeze.
REGULA NR. 1 – Acceptă-ți partenerul așa cum e
Evită critica, reproșurile și învinuirile. Decide că te afli în relație pentru a te bucura, nu pentru a-l „repara”, „aduce pe drumul cel bun” sau a-l schimba pe partener.
Acceptă că ești responsabil pentru propriile emoții și comportamente. Învață să îți controlezi emoțiile și nu da vina pe partener pentru supărările tale.
Acordă partenerului libertatea de a greși sau de a lua decizii care nu îți plac. A accepta necondiționat pe cineva înseamnă a nu-l forța, ci a-i da libertatea să se comporte cum dorește. Când îl forțezi sau manipulezi prin supărările tale, acesta este egoism, nu dragoste.
Încearcă să-ți influențezi partenerul, însă nu pretinde ca fiind obligatoriu ca acesta să o facă. Permite-ți, de asemenea, să fii influențat de partenerul tău.
Nu face niciodată remarci la persoana partenerului. Nu folosi cuvinte precum: „nu ești bun”, „ești delăsător”, „tu niciodată nu faci…”, „ești iresponsabil”.
Fă remarci la comportamentul partenerului: „nu îmi place când întârzii”, „îmi place când vii la timp”, „îmi place când mă suni și mă întrebi dacă e nevoie să cumperi ceva” etc.
Spune-i partenerului că îl iubești chiar și atunci când greșește sau nu face ceva așa cum ți-ai dori. Și spune-i, de asemenea, că dacă te superi, nu ești supărat pe el, ci că încă nu ai reușit suficient de mult să te controlezi în situațiile în care erai obișnuit să te superi.
Atenție: pentru a face o remarcă negativă la un comportament, este nevoie să alternezi cu 3 remarci pozitive. Mai precis, înainte de a-i spune 1 lucru care nu îți place, este nevoie să-i spui cel puțin 3 lucruri care îți plac.
REGULA NR. 2 – Exprimă-ți frecvent aprecierea față de partener
Evită criticile! Nu îți exprima nemulțumirile prin supărări! Suntem înclinați să acordăm atenție lucrurilor care nu ne plac, iar acestea se vor amplifica și, în consecință, ne vom strica relația.
Acordă atenție lucrurilor care îți plac la partenerul tău. Caută și descoperă lucrurile pe care le face bine și pe care le apreciezi la partenerul tău. De multe ori, acestea sunt lucruri mărunte pentru care uităm să fim recunoscători.
Evită ucigașul numărul 1 al relațiilor: CRITICA.
Ia-ți timp acum și fă o listă cu 10 lucruri pe care le apreciezi la partenerul tău. Dacă relația ta este deja deficitară, este posibil să îți fie greu să o faci. În acest caz, imaginează-ți că partenerul tău a murit. Care sunt lucrurile pe care ți-ai fi dorit să i le fi spus și pentru care să-i fi mulțumit? Fii sincer și nu inventa lucruri doar de dragul de a face pe plac partenerului.
După ce ai identificat aceste lucruri, SPUNE-LE partenerului și mulțumește-i. Spune-i: „Sunt recunoscătoare pentru că ai grijă de casă, că îmi vorbești frumos când mă crizez” (specifică, de asemenea, că încerci să nu te mai crizezi și că îți dai seama că această atitudine îți distruge relația), „Îmi place când îmi faci surprize, când îmi cumperi ciocolată” etc.
Fă un obicei din acest lucru și spune-i cel puțin 5 lucruri pozitive pe zi partenerului tău. Care sunt cele 5 lucruri pozitive pe care i le vei spune astăzi?
REGULA NR. 3 – Comunică sincer cu partenerul tău
Fii sincer cu privire la valorile și preferințele tale. Învață să spui sincer DA sau NU. Când partenerul tău are dreptate, admite acest lucru și recunoaște-l. Încercați amândoi să fiți sinceri și diplomați.
Nu minți pentru a face pe plac partenerului! Permiteți-vă să aveți diferențe de opinii și păreri. Este ilogic să crezi că cineva poate avea mereu dreptate. Acceptă când partenerul tău are o părere diferită fără a-l penaliza pentru asta, așa cum probabil faci acum.
Dă-i dreptul să creadă că peretele este verde, chiar dacă tu îl vezi alb. Spune-i: „Eu cred că este alb, însă nu am nimic împotrivă dacă tu îl vezi verde. Te iubesc și așa.”
Nu vă penalizați unul pe celălalt pentru că ați avut curajul să fiți sinceri. Procedând astfel, nu veți face decât să cultivați neîncredere și să ajungeți să vă mințiți, condamnându-vă astfel la o relație de compromis și lipsită de încredere.
Cădeți de acord că amândoi veți fi sinceri și nu vă veți critica unul pe celălalt.
REGULA NR. 4 – Împărtășește diferențele cu partnerul tău
Fii deschis să observi punctele, situațiile sau soluțiile pe care le vedeți diferit și acceptați să le discutați. Analizați împreună și ajungeți la un punct comun, fie că sunteți de acord, fie că nu. Important este să aveți o discuție sinceră și să nu cădeți de acord doar de formă.
Nu ceda doar pentru a evita conflictul, ca apoi să revii și să spui că nu ești de acord. Învață să faci compromisuri și așteaptă același lucru de la partenerul tău. Cu toate acestea, ai grijă să nu ceri ca mereu să se facă doar cum vrei tu.
Dacă lucrurile nu au mers bine în urma unei decizii cu care ai fost de acord, abține-te de la critici sau remarci de genul: „Ți-am spus eu că nu o să fie bine. Mereu faci așa. Altădată nu mai ascult eu de tine.” Astfel de comentarii nu fac decât să amplifice tensiunile și să dăuneze relației. În schimb, concentrați-vă pe găsirea unei soluții împreună și învățați din experiență fără a vă învinovăți reciproc.
REGULA NR. 5 – Susține obiectivele partenerului tău
Susține-ți partenerul în ceea ce este important pentru el. Nu renunța la individualitatea ta și la propriile scopuri, însă, ajută-l cu sinceritate să își atingă scopurile chiar și atunci când nu ești de acord în totalitate cu el. Arată-i partenerului că crezi în el, entuziasmează-te pentru ideile și planurile lui și planificați împreună cum îl poți ajuta.
REGULA NR. 6 – Acordă-i partenerului libertatea de a greși
Acceptă faptul că sunteți amândoi oameni și greșiți. Nu există niciun om pe planeta asta, din ce cunosc eu până la acest moment, care să nu greșească. Greșelile pot fi cel mai mare aliat al nostru dacă știm să le folosim.
În momentul în care cineva greșește și tu îl critici, acesta își va concentra toată energia spre a se apăra. Astfel, îl privezi de oportunitatea de a învăța. Acceptă-ți partenerul când greșește. Chiar dacă tu ai fi procedat altfel! La ce folosește să te dai deșteaptă și să-i spui că tu nu ai fi făcut asta? Te încălzește noaptea și îți ține de urât această atitudine?
Permite-i partenerului să greșească sau să aibă păreri diferite fără a-l condamna pentru asta!
REGULA NR. 7 – Reanalizează-ți dorințele și scopurile
Fă diferența între ceea ce vrei și ceea ce există. Întotdeauna când ne supărăm și ne stresăm este datorită faptului că noi confundăm realitatea cu ceea ce ne dorim. În lume, lucrurile nu se întâmplă mereu așa cum ne dorim și am vrea noi.
Cu excepția faptului că ești perfect și conduci universul, lucrurile nu trebuie să fie cum îți dorești tu.
Care este scopul tău în relație? Ce îți dorești? Un partener perfect (ceea ce e foarte puțin probabil să existe) sau o relație împlinită?
Dacă ți-ai ales ca scop o RELAȚIE ÎMPLINITĂ, atunci e cazul să îți reevaluezi DORINȚELE. Acceptă că lucrurile nu vor merge întotdeauna cum îți dorești și partenerul nu se va comporta mereu cum vrei tu.
Când nu obții ceea ce îți dorești, amintește-ți că nu e obligatoriu să primești ce vrei, însă dacă critici sau te cerți cu partenerul, vei pierde, pe lângă lucrul mărunt pentru care faci caz acum, și relația.
Dacă scopul tău este să îți schimbi partenerul, acest articol nu te va ajuta prea mult. Dacă scopul tău este să îți distrugi relația, nu ai venit în locul potrivit. Ba mai mult, nu trebuie să faci nimic diferit de ceea ce faci deja. Te descurci foarte bine!
Dacă scopul tău este de a lucra la relația ta, revino de fiecare dată când lucrurile merg prost și citește cele 7 reguli și vezi unde greșești și corectează-te.
Dacă asemeni relația ta cu un iad, nu uita că ai făcut ceva ca să ajungi acolo! Nu aștepta să te trezești în rai. Corectează pașii care te-au dus în iad și urmează-i!
Îți doresc să ai un petec de cer în relația ta!
Cu drag,
Un comentariu
Foarte folositor articolul, regula nr. 5 e preferata mea. Cred ca daca majoritatea dintre noi am aplica regulile acestea in relatile noastre am ajunge sa facem o schimbare majora ca o consecinta.