11/11/2019

11 lectii esentiale pe care copilul tau nu le invata la scoala

11-lectii-esentiale-pe-care-copilul-tau-nu-le-invata-la-scoala

Ca si parinte iti doresti ceea ce e mai bun pentru copilul tau. Il imbraci, ii dai de mancare si il trimiti la scoala in speranta ca asta ii va asigura un viitor mai bun. Intentiile tale sunt bune, insa chiar si „drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intentii” – Martin Luther.

A vrea ceva pentru copilul tau nu inseamna ca se va si intampla daca nu iei masuri si nu faci pasi in directia respectiva.

Majoritatea problemelor cu care adultii se prezinta la cabinet deriva din niste lectii de viata care i-ar fi scutit de multa suferinta daca le-ar fi primit mai devreme.

Fie ca vorbim de divort (ca nu se inteleg cum sa cheltuie banii familiei), de copii care fura ca sa isi cumpere tigari sau droguri, de teama de ceilalati sau de teama de a vorbi in public, de pierderea jobului sau a partenerului, lectiile de baza sunt aceleasi.

Sa fie flexibil. In viata supravietuieste nu cel mai puternic, cel mai destept sic el mai frumos ci cel care se adapteaza cel mai bine la conditiile de mediu. Daca esti si destept si puternic si inveti sa fii flexibil, sansele iti cresc exponential. Dezvolta-i copilului tau inteligenta emotionala, invata-l sa nu se supere cand ceva merge prost si sa caute solutii.

Sa nu ia decizii ca sa nu supere pe altii. Cele mai multe si mai mari decizii sunt luate nu in functie de rezulatul acestora ci ca sa nu suparm pe mama, tata, sot, sotie, copil, soacra, sef, etc. Astfel ne trezim ca facem o scoala cu care nu avem nimic in comun, ca ajungem sa ne taram picioarele la un job pe care il uram, sa ne luam de nevasta o femeie care se intelege bine cu mama, etc. Este vital pentru sanatatea mintala a individului sa decida in functie de ceea ce e bine pentru el si nu pentru ceilalalti.

Sa nu se simta vinovat daca greseste sau daca ceilalati nu sunt de acord cu el. Cea mai mare greseala pe care o pot comite parintii si educatorii este de a-l critica pe copil pentru greseala comisa. Acesta nu va invata din greseala, insa va dezvolta o teama de a gresi sau de a nu face pe plac celorlalti lucru ce ii va afecta toata viata. Toti oamenii gresesc, important e sa invatam din greseala.

Sa se cunoasca pe el insusi. La scoala ni se cere la toti acelasi lucru. Scoala nu face distinctie intre difentele de potential, aptitudini, pasiuni care exista intre elevi. Astfel ca este vital ca parintele sa il ajute pe copil sa stie care sunt punctele lui forte, la ce este bun si sa il incurajeze sa se dezvolte.

Sa isi aleaga profesia in functie de punctele forte si pasiune. Scoala pune accent pe memorarea unor informatii, care de cele mai multe ori nu au aplicabilitate practica pentru cei mai multi dintre elevi. Astfel acestia ajung sa faca o facultate cu care nu au nimic in comun doar pentru ca si colegii au mers acolo sau ca doar acolo mai erau locuri libere. O persoana de succes face cu pasiune ceea ce face. Descopera si cultiva potentialul copilului tau. Pune-l in situatia de a incerca cat mai multe lucruri si descopera-le pe cele 3-4 care il pasioneaza cu adevarat si investeste in directia respectiva. Nu te opune daca acestuia ii plac serpii la nebunie si tie ti-e frica de ei!

Sa stie cum sa isi aleaga anturajul. Anturajul ne influenteaza viata mai mult decat ne dam seama. Anturajul nu pica peste noi. Facem pasi in directia aceasa. Integreaza-l pe copilul tau in MAI MULTE ANTURAJE din care sa invete chestii diverse. Suntem suma celor 5 persoane cu care ne petrecem cel mai mult timpul. Copilul tau cu cine isi petrece timpul cel mai mult?

Sa aiba timpul ocupat. Majoritatea copiilor fac prostii pentru ca nu sunt ocupati cu ceva. Invata-l pe copil sa nu se plictiseasca si sa aiba mereu ceva de facut. Este foarte important ca acesta sa aiba si sa stie sa foloseasca o agenda si sa isi programeze activitatile. Asta il va ajuta sa stie sa spuna nu anumitor invitatii pe care le va primi („Nu pot. Sunt ocupat la ora respectiva”) si il vor scuti de implicarea in activitati periculoase din cauza plictiselii.

Invata-l sa ajute cu ce poate si sa lucreze. E una din cele mai mari binecuvantari pe care i-o poti transmite. Toti copiii care sunt adusi la mine la terapie au lacune in aceast aspect al vietii. Au fost scutiti de a face lucruri practice. Invata-l ca pentru a obtine ceva e nevoie sa faca ceva. Invata-l ca lucrurile nu pica din cer.

Tu stii cu ce isi ocupa timpul copilul tau?????????????

Sa aiba educatie financiara. Una din marile probleme ale familiilor e ca nu stiu sa lucreze cu un buget al familiei. Astfel, uneori se fac cheltuili mai mari decat veniturile si, de cele mai multe ori, acestea sunt cheltuieli inutile, emotionale. Invata-ti copilul sa aiba un buget, sa noteze tot ce primeste/castiga si tot ce cheltuieste (DA, sa noteze chiar si pachetul de chipsuri sau inghetata) si invata-l sa renunte sa cumpere lucruri de care nu are nevoie sau sa isi stranga bani pentru ceva ce vrea sa isi ia pe viitor. Invata-l, mai presus de toate sa LUCREZE el insusi pentru ceea ce vrea sa isi ia.

Sa nu catastrofeze cand se confrunta cu o situatie de criza in viata lui. Nu e capatul lumii daca ti-ai pierdut jobul, te-a inselat partenerul, a divortat sotia si ti-a luat tot inclusiv copilul, a murit mama, sotia, copilul sau o persoana apopiata. Da, unele lucruri sunt dureroase, INSA SE INTAMPLA. Invata-l pe copilul tau sa accepte ca unele lucruri nu vor fi asa cum isi doreste si ca viata lui nu depinde de asta! Invata-l sa mearga mai departe indiferent de greutatea cu care se confrunta!

Sa fie fericit si linistit indiferent de furtuna de afara. Cred ca cea mai importanta lectie pe care i-o poti da este aceea de a nu-si limita propria fericire de lucruri exterioare. In viata pentru a reusi, tot ceea ce ai nevoie este in interiorul tau nu in afara ta. Linistea interioara nu depinde de ceea ce se intampla in afara, nu depinde de numarul celor care te aproba, de reusite sau de bunuri pe care le posezi. Daca iti inveti copilul sa fie linistit indiferent de circumstante, il ajuti sa obtina si lucrurile exterioare si mai importnat decat orice, sa nu clacheze daca le pierde!

Sa negocieze. Orice facem in viata este o negociere! Copilul negociaza de mic de cand se tranteste pe jos si cere sa-i cumperi o jucarie! Scoala e negociere, jobul e negociere, casatoria e negociere.

In functie de cat de bine stii ce vrei si stii sa ceri, vei avea ceea ce iti doresti.

Invata-l ca viata nu-i va oferi pe tava cand el urla ceea ce isi doreste si ca e nevoie sa invete sa ceara, sa ofere si sa negocieze. Invata-l ca exista si alte cai mai bune decat violenta (calea agresivitati) sau depresia (calea victimei). Nu-i oferi lucruri pe tava, invata-l sa le ceara si sa lucreze pentru ele.

Fa un supravietuitor din copilul tau!

Cu drag,

Simona

Photo by Anita Jankovic on Unsplash

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles