11/11/2019

10 motive pentru care aș vrea sa nu-mi mai ies din pepeni!

10-motive-pentru-care-as-vrea-sa-nu-mi-mai-ies-din-pepeni

Cui nu i s-a întâmplat să se enerveze sau să vadă un om furios? Ne ciocnim atât de des de această emoție încât am auzit mulți oamenii spunând că este imposibil ca cineva să nu se enerveze sau ca furia să fie controlată. Ne-am obișnuit să considerăm ca firesc un părinte care se enervează când copilul său greșește și să-l critice și lovească pe acesta. De asemenea, sunt comune situațiile în care șoferii se enervează în trafic și devin violenți când ceilalți șoferi nu le acordă prioritate, profesorii când elevii nu învață și nu-și fac temele, soțul când soția nu răspunde solicitărilor lui sau cheltuie prea mult, soția când soțul întârzie și vine băut acasă, iar aceste exemple pot continua la nesfârșit.

Furia este o problema ce poate fi rezolvata fara medicatie. Cu metode corecte, furia poate fi controlata de oricine. Terapia cognitiv comportamentala este cea mai eficienta in managementul furiei.

Pasi necesari in managementul furiei:

 1. intelegerea furiei: care este cauza acesteia
 2. dorinta/disponibilitatea persoanei de a-si schimba gandirea. Acesta este un proces care necesita exersare. Incepe cu ascultarea monologului interior.
 3. pentru a va controla cu succes furia este nevoie sa intelegeti cum iau nastere emotiile si cum gandirea afecteaza modul in care ne simtim si ne comportam.
 4. urmarea unor pasi specifici. Amintiti-va ca este nevoie de EXERSARE si RABDARE. Nu exista medicament miraculos pentru furie. Furia nu este o problema chimica a creierului si nici nu are o origine fiziologica. Genetica are putin de spus in controlul furiei. Chiar si cei care au un parinte care are probleme legate de furie pot invata sa-si controleze furia. Furia este un comportament invatat, exersat, repetat. Tot la fel, prin repetare, putem invata sa actionam fara sa ne enervam.Interesant, dvs. detineti cheia controlului propriei furii. Cand invatati sa va schimbati gandurile, monologul interior despre dvs., altii si despre lume, va veti putea elibera de furie.

  Psihologia furiei

  Furia ia nastere cand nu obtii ce iti doresti si manifesti lipsa de rabdare fata de frustrarea cu care te confrunti. Ai tendinta sa-i blamezi pe altii, in timp ce propriile tale ganduri sunt cele care cauzeaza furia ta. Cand nu stii ce sa faci, atunci te enervezi din ce in ce mai tare.

  Pasi care conduc la furie:

  1. vreau ceva si devin frustrat pentru ca nu obtin ce imi doresc
  2. gandesc: este inconfortabil, nu pot suporta sa fiu frustrat
  3. ma razgandesc: acum PRETIND sa obtin ce doresc
  4. ceilalti sunt persoane rele pentru ca actioneaza altfel de cum imi doresc
  5. pentru a obtine ce doresc devin furios fata de ceilalti

  10 motive pentru a invinge furia

 5. furia conduce la comportamente autodistructive care te ranesc pe tine si pe cei din jur: consum de alcool, jignirea celorlalti, tipat, urlat, spargerea obiectelor, lovirea altor persoane.
 6. sentimente de vinovatie dupa ce trece episodul de furie
 7. furia te tensioneaza si iti foloseste energia astfel ca ulterior esti epuizat
 8. furia te leaga de persoanele care nu iti plac deoarece ii porti mereu cu tine. Furia si ura ta fata de altii iti face rau tie, nu lor.
 9. furia conduce la retrairea evenimentelor neplacute si iti afecteaza capacitatea de a rezolva eficient problemele cu care te confrunti.
 10. furia are legatura cu bolile de inima, ulcer, scaderea sistemului imunitar, reactivitatea sistemului nervos vegetativ.
 11. furia iti afecteaza relatiile cu ceilalti.
 12. furia iti afecteaza capacitatea de a comunica asertiv cu ceilalti pentru rezolvarea neintelegerilor.
 13. furia ii indeparteaza pe ceilalti de tine.
 14. furia conduce la comportamente de dependenta: mancat excesiv, consum excesiv de alcool, droguri, etc.Furia este creata in interiorul tau, nu de cei din jurul tau. Multi oameni spun: ea m-a enervat! Aceste afirmatii sunt gresite din punct de vedere stiintific: nimeni si nimic nu are puterea sa te enerveze. Ce gandesti tu despre ce face ea este ceea ce conduce la furia ta.

  Când să soliciţi ajutor profesionist pentru furie

  În timp ce strategiile de autoajutor pentru furie pot fi foarte eficiente, dacă îeşirile tale nervoase şi consumul tău intern devin atât de puternice încât îţi cauzează un distres puternic sau îţi afectează viaţa de zi cu zi şi relaţiile cu ceilalţi, este important să soliciţi ajutor profesional.

  Cum găsesc un terapeut

  Contactează un specialist al Centrului de Psihologie, Coaching şi Training Top Psy. Centrul oferă servicii de specialitate atât faţă în faţă cât şi online. În funcţie de intensitatea, durata şi frecvenţa simptomatologiei precum şi a motivaţiei tale pentru schimbare este nevoie, în general, de 8-12 şedinţe de intervenţie psihologică. Contactează centrul la datele de contact de pe site pentru mai multe detalii.

  Consultă lista Colegiului Psihologilor din România şi caută un psiholog specializat în Terapii Cognitiv Comportamentale (după ce-l găseşti întreabă-l de experienţa pe care o are în tratarea problemelor legate de furie) www.copsi.ro

  Întrabă medicul de familie, centrele de consiliere, sau centrul de sănătate mintală din oraşul tău.

  Image by <a href=”https://pixabay.com/users/alexas_fotos-686414/

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Discover more articles